Заспал рибар убеди съда, че не е бракониер
Заспал рибар убеди съда, че не е бракониер / netinfo
Заспал рибар убеди съда, че не е бракониер
69259
Заспал рибар убеди съда, че не е бракониер
  • Заспал рибар убеди съда, че не е бракониер

Разградски районен съд отмени глоба, наложена от служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Според магистратите набеденият бракониер спял по време на залавянето си, а въдицата му не била в работещо положение.

Инцидентът е станал на 18 юли миналата година в 2,50 ч. в землището на село Крояч край язовир „Бели Лом“. Служители на представителството на ИАРА в Разград извършвали  проверка в района, открили въдица, с монтирана кука, потопена във водите на язовира. Събудили спящия собственик на риболовния уред, установили, че той има улов от 10 червеноперки и му съставили акт за нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. Наложената санкция за риболов в тъмната част от денонощието е 400 лв. Мъжът с инициали М.Е. обжалвал това решение и защитил тезата си в Районен съд-Разград. Пред съда свидетел от компанията му обяснил, че въдицата била оставена на стойката без стръв, без да е заметната във водата, за да пази място за жалбоподателя и компанията му. „При положение, че жалбоподателят е спял към момента на проверката, при положение, че не е установено кордата с кукичката на въдицата да е била заметната и да е била с поставена стръв, то разколебан се явява и приетият за установен от административнонаказващият орган извод, че риболовният уред е бил в «работно положение» - обяснява съдът. Не всяко поставяне на уред във водата, представлява риболов по смисъла на закона, а само това при което е възможен улов на риба или други водни организми.» - заявявав в решението си магистратите

Съдът е приел още, че не е доказано дали червеноперките са хванати през деня или през нощта.

Районен съд-Разград е отменил наказателното постановление и санкцията от 400 лв. Решението обаче е обжалваемо пред Административен съд-Разград.