70 години от бомбардировките над Дупница
70 години от бомбардировките над Дупница / netinfo

На 4 януари се навършват 70 години от бомбардировките над Дупница. Загиват много дупничани, разрушени са сгради - Българска земеделска банка, тютюнев склад, ОУ „Евлоги Георгиев" и частни домове. От военното читалище „Ген. Георги Тодоров" и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Дупница издадоха възпоменателен лист в памет на жертвите. От там предлагат да бъде направен мемориал на загиналите.

Загиват десетки, а по някои данни стотици дупничани, включително цели фамилии. Датата е черна в историята на Дупница. 5 бомбардировача хвърлят почти 300 бомби над града. Председателят на военното читалище Стоян Ушатов коментира, че целите са били тунела и пощата, за да бъдат прекъснати комуникациите. Той допълни, че една от версиите да се атакува Дупница е отмъщение заради участието на 7 - ма Рилска дивизия в Първата световна война. Райчо Милев е един от свидетелите на онези събития преди 70 години. Загиват част от неговите роднини, включително баща му и брат му. Колко е продължило бомбардирането не може да каже. Тогава той е едва 11 годишен, но събитията помни сякаш са днес. На погребението на убитите идва и Царица Йоанна, която се среща с роднините на загиналите. Милев си спомня, че тя раздавала пакети с одеяла, а на децата шоколади.

Живота му бил труден заради загубата и шока от бомбардировката.

Днес той е благодарен на своите приятели и съученици, които са били до него в онези трудни моменти, и са му помогнали да стане достоен човек.