Удължават живота на АЕЦ Козлодуй с 20 години
Удължават живота на АЕЦ Козлодуй с 20 години / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Анализи на френско-руския консорциум между "Електрисите дьо Франс" и "Концерн Росенергоатом" доказаха, че срокът на експлоатация на 1000-мегаватовииге пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен поне с 20 години. След това е възможно и допълнително увеличение с още 10 години. Това съобщава пред в. "Преса" изпълнителният директор на централата инж. Иван Генов.

На 20 декември на базата на обследването на консорциума ръководството на централата е внесло в Агенцията по ядрено регулиране програма за подготовка на пети блок за удължаване на срока на експлоатация. Действащият лиценз на 5-и блок ще изтече на 5 ноември 2017 г., а на 6-и – на 2 октомври 2019 г.

Програмата за мащабната модернизация ще премине на два етапа. Очаква се първият да приключи през 2017 г. и да струва около 200 млн. евро. След това до 2023 г. ще се извърши поетапна смяна на оборудването, чийто ресурс ще изтече тогава. Стойността на обновяването му е приблизителна –между 100 и 200 млн. евро. „Може да се каже, че общо за 300-400 млн. евро ще получим една централа. Никъде по света няма толкова ниски цени за нова мощност“, каза Генов. Той припомни, че първоначалният срок за експлоатация на пети и шести блок е бил 30-годишен.

АЕЦ "Козлодуй" ще финансира модернизацията изцяло със собствени средства. Дружеството е приключило миналата година с около 35 млн. лв. печалба. Отделно са покрити 6 млн. загуба за първото полугодие и 11 млн. лв. такси за водоползване, останали от 2012 г. На практика печалбата на АЕЦ-а е заработена само през последните 5 месеца на годината.