Отпадат ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар
Отпадат ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар / снимка: БГНЕС, архив

От днес отпадат ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар. Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари.

Перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници, се посреща с безпокойство в някои страни членки. Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

Няма да има масова имиграция на румънци и българи във Великобритания, след като от днес паднат ограниченията пред тях за навлизане в британския трудов пазар, заяви държавният министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър, цитиран от британския в. "Гардиън".

Според вестника това е първата официална оценка за очаквания приток към Обединеното кралство на граждани от двете най-нови членки на ЕС. По думите на министъра този път ситуацията ще бъде различна в сравнение с тази отпреди десет години, когато десетки хиляди граждани на Полша заляха британския трудов пазар, предава БТА.

От десетте страни, в които от днес официално падат ограниченията за достъп до трудовия пазар на граждани на България и Румъния (Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия) в Обединеното кралство този въпрос предизвика най-разгорещен дебат.

Държавният министър във вътрешното министерство, отговарящ за имиграцията, заяви, че правителството не е наясно с размера на предстоящата имиграция на българи и румънци, но предположи, че мнозинството от тях ще предпочетат Германия, Италия или Испания вместо да отидат във Великобритания.

Марк Харпър отхвърли настояванията на десницата в Консервативната партия за удължаване на седемгодишния "временен контрол" върху достъпа на румънци и българи. На пресконференцията си в сградата на вътрешното министерство той
подчерта, че "това просто е юридически невъзможно" заради законодателството на ЕС.

Министърът добави, че би било голяма спекулация да се предрича броят на новите имигранти от двете източноевропейски държави. Бившият вътрешен министър Джак Стро призна, че през 2004 г. е била допусната огромна грешка. Прогнозите са били за
15 000 поляци и други източноевропейци, които да се насочат към Великобритания, а те са се оказали много повече.