Немският журналист Манфред Ладвиг грабна голямата награда на фестивала Зелено кино
Немският журналист Манфред Ладвиг грабна голямата награда на фестивала Зелено кино / netinfo

"Зелени алтернативи" е пространството в Дарик радио и DarikNews.bg, в което се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Ще ни гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наши гости са Невена Праматарова и Марк Босани от фондация " Междуетническа инициатива". Двамата са в основата на фестивала "Зелено кино".Седмицата на екологичните филми в София се организира поради големия интерес на обществеността и най-вече на младите хора към съвременни екологични филми от цял свят. В рамките на инициативата бяха представени наградените филми от 8-мия Международен фестивал „Зелена вълна - 21 век".

 

Двамата сте в основата на една много интересна инициатива - "Зелено кино". Това са презентационни прожекции на наградени филми на 8-мия Международен фестивал „Зелена вълна - 21 век" плюс образователни дискусии към тях. Организатор е Европейската комисия и фондация „Европейски екологичен фестивал". Нашата рубрика "Зелени алтернативи" се занимава точно с такива неща - от възстановяемите енергийни източници - до културата на поведение, зелената култура. Невена, представи ни филмите, които минаха на фестивала.

Невена: Ще започна с това, че това е най-дълго очакваният момент от нашия фестивал, който представя вече 8 поредни години, както вие казахте, съвременни екологични филми от цял свят. И в тези дни на "Зеленото кино" вече за 5-та поредна година българските зрители имат това удоволствие да гледат наистина едни шедьоври на "зеленото кино" от различните точки на света. Това са филми, които международното жури отличи тази годна с награди в отделните категории. Господин Марк Босани, който е еколог, и с когото от години работим заедно по тази проблематика, също участва в това жури. Става въпрос за филми, които ни показват най-сериозните екологични проблеми в света в момента. Картината е доста обезпокояваща и страшна. Това са филми на водещите европейски и световни медии. Тук участват много неправителствени екологични организации, много независими продуценти също така. Хубавата новина е, че имаме и българско участие, което се увеличава постепенно през годините.

Разкажете ни за него. На този фестивал, кои филми бяха представени, кои режисьори?

Невена: По традиция при нас участват телевизиите.

С техни продукции?

Невена: Да, с техни продукции. Това са БНТ, Нова ТВ, bTV‎, Greenpeace - техните представителства тук в България, WWF. Също има студенти от НАТФИЗ, които работят и се интересуват от темата екология. Сега започнахме с един български филм, който онагледява един проблем, който се случва тук при нас, един абсурд. Това е разследването на Цветан Симеонов от БНТ Пловдив. Той е доста активен, много сериозен и смел журналист, получавал е награди на наши фестивали. Този път неговото разследване е "Брикети от съдби", част от предаването "Еко" по националната телевизия. Показва ни един проблем, свързан с обезлюдяването и буквалното унищожаването на две села - Трояново и Бели бряг, вследствие на разширяването на мини "Марица Изток". Една доста драматична, апокалиптична картина. Хората няма къде да живеят, къщите им се рушат, вследствие на този съвременен български въгледобив, който се случва там. И тук се сблъскаха двете гледни точки - от една страна трагедията на тези хора, тази емоционалност, а от друга страна екологичният проблем, който засяга плодородни земи, реки и унищожава природата.

Марк, какви послания имат и другите филми - българските и световните? Какво е във фокуса на еколозите?

Марк: Традиционно през годините сме имали много филми, свързани с въпроси като измененията в климата, опасностите от ядрената индустрия. Това беше фокус тази година, особено един от наградените филми на немския разследващ журналист Манфред Ладвиг от ARD - филм за германската национална телевизия. Филмът се казва "Изхвърлени и забравени". В този филм става дума за ядрени отпадъци, изхвърлени в морето около британските острови в стоманени барели, които постепенно корозират. Той е много интересен затова, че показва как в една държава, която се прославя като някакъв еталон на демокрацията, тоест Великобритания е имало толкова дълбоки конфликт на интереси, които да доведат до това, че тази ситуация да се позволи. Също в останалата част от света това, което се случва с ядрените отпадъци е пагубно.

Модерно ли е "зеленото кино"? Салоните бяха ли пълни или трябваше да търсите желаещи?

Невена: Ние, благодарение на медиите, имаме възможност, а и медиите ни съдействат да привличаме все повече хора на "зеленото кино". Има голям интерес най-вече към наградените филми. Искам да добавя, че филмът на господин Манфред Ладвиг за огромния проблем с ядрените отпадъци заравяни в Ламанша, това, което видяхме в разследването, беше представен заедно с нашия фестивал в европейския парламент на 3 декември. Това беше една възможност да се чуе за "европейския екологичен фестивал, за темите, които разглеждат авторите в техните филми. Що се отнася до публиката, хората си следят този фестивал, той вече се превърна в една традиция, очакват го. Има много млади хора също, което ни прави впечатление, на мен лично, както и на Марк. Останалите членове на журито също ги радва това. Имаше примерно двама млади хора, които си водеха записки на един от филмите на Дойче веле, който представихме. И дечица идват също така. Да не забравяме, че тази тема засяга пряко живота ни, нашите екологични права, здравето и така нататък. Така че хората се интересуват.

Невена спомена няколко пъти разследване. Марк, филмите само разследващи ли са, има ли елегии, някаква хрумка, виц, който да ти удари зелената камбана?

Марк: Има разследващи филми, много силни научни филми, научно-популярни, има такива, които са по-скоро поетични и наблягат на естетиката, на природата, и рекламни видео спотове.

Има и голяма награда-"Щъркелово гнездо". Разкажете ни кой спечели, кои други бяха в журито?

Марк: Журито се състоеше от председател - Румяна Славкова, която работеше за Дойче веле, Здравко Каменов, водещ ендокринолог в България, проф. Божидар Манов и режисьорът от Македония Иван Митевски.

Кой спечели голямата награда?

Невена: В отделните категории - различни филми. На Манфред Ладвиг, това сериозно разследване, е в раздела за документални филми. Международното жури даде две големи награди точно в този раздел за документално кино. Българският филм "Кървящ петрол", заснет в Африка от един много силен екоактивист Генадий Кондарев, приятел на нашия фестивал от екологично сдружение "Земята" е отново с награда.

Лесно ли се снимат такива филми, трябва ли бюджет, продуценти? Или по-скоро, когато си много добър еколог, като Марк, знаеш къде са проблемите, отиваш, снимаш.

Невена: Според мен това, което ни прави впечатление, това, което аз видях през тези 8 години е, че при нас има продукции за 1 милион евро, за половин милион. Разбирате за какво става въпрос. Но същевременно има филми, които третират много сериозни екологични проблеми, които са заснети с далеч по-скромни средства. Имам предвид тези, които идват от България и от Балканите. Примерно германските телевизии, ние имаме много силно участие от Германия през последните две години, те отделят един много голям бюджет, има специални отдели в обществените им телевизии, които се занимават изцяло само с екология. Дори журналистите, които работят там, те са еколози, биолози, хора, които са с голям опит и снимат в отделни точки на света, в четирите континента. Но най-важното при нас е социалната ангажираност на екологичния проблем, който разглеждат тези филми и това той да докосва и да въздейства върху публиката. Ценното е, че всички тези филми, които гледаме, и с много високите бюджети, и с по-скромните очертават каква е екологичната обстановка в света.

Каква е?

Невена: Много тежка, за съжаление.

От едно до десет как би оценила, като критичност?

Невена: Аз не съм еколог, но правейки този фестивал и като журналист, интересувайки се толкова години от тази тема, работейки сериозно в това поле на екологията, смятам, че някъде сме достигнали деветката. Проблемите са толкова сериозни, ние толкова ги неглижираме, че рано или късно ще има последици. Те се виждат вече във всеки един екологичен проблем, който съществува.

Марк, тук в "Зелени алтернативи" много често говорим за възобновяемите енергийни източници - вятър, слънце, вода. Как е в Англия, ползвате ли ги, акцент ли са, във фокуса на обществото ли са?

Марк: Да, те са във фокуса на обществото. Там нещата са по-напреднали в това отношение. Отделните домакинства масово започват да си слагат слънчеви панели на покривите, има двупосочни електромери - подават ток от домакинствата си в мрежата.

Един българин, ако почнеш да му говориш за тези неща, той не знае за какво става дума.

Невена: Малко далеч сме все още.

Защо се бавят тези неща в България, какво мислите?

Марк: Аз мисля, че определени интереси, които ги задържат. Говоря за традиционната енергия.

Силно лоби.

Марк: Силно лоби, да.

Що за филм е " Войната на мравките"?

Невена: Страхотен филм.

Кой се бори с мравките и за какво?

Невена: Става въпрос за един много сериозен проблем, едно нашествие на аржентинската мравка, която вече е направила една мащабна колония в Южна Европа. Завладяла е Испания, Италия. Какво ми направи впечатление. Там учените, които участваха в този научнопопулярен филм, това е една продукция на френско-германския канал RP. Един от учените спомена, че причината да стигне в Европа тази мравка е човешката намеса. Аз разбрах, че хората едва ли не са я докарали тук. Но какво става - тези мравки унищожават еко системи като не дават никаква възможност за развитието на местните видове.

Нека да припомним, че в Австралия строго охраняват границите за семена, за нови дървета. Едно от най-строго забранените неща в Австралия е да вкараш някакъв растителен вид, който да хване и да почне да унищожава местните. В Южна Африка това го има, такава борба има и там, мъчат се да залесяват, но не винаги успешно. И природата се бие, бият се два вида.

Марк: Много трудно се затварят граници срещу мравките.

 

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Чуйте целия разговор:

През годината какво ви предстои, ще имате ли някакви междинни стъпки на фестивала?

Невена: Сега започваме да работим върху следващото издание - 9-то. Така че започваме да каним медии, филмови компании и съответно пак "Зеленото кино", което ще се проведе. Имаме идея да гостуваме на повече градове в България, не само София и Кърджали, където се провежда фестивалът ни. Много училища и университети се обръщат към нас, за да гледат тези екологични филми, те са наистина страхотни, с много силни послания. Така че искаме да гостуваме и който има такъв интерес може да се обърне към нас.

Защо избрахте Кърджали, Марк?

Марк: Невена е вътре в историята на това.

Невена: Ние започнахме този фестивал в Долна баня, едно малко градче, градът на щъркелите, в близост до София. След това се преместихме в Копривщица. Тези два града се оказаха по-малки, трябваше един по-голям град, който да посреща гостите, които идват от цял сват, и участниците във фестивала. Кърджали се оказа едно добро място и град, работим добре с местния екип. Нещата ни се получават.