Без пари за младежки дейности в националния Бюджет 2014
Без пари за младежки дейности в националния Бюджет 2014 / netinfo

Без финансиране за следващата 2014 г. ще бъдат почти всички дейности предвидени в новия Закон за младежта, включително и сградния фонд по места в страната. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на Закона, провело се по-рано днес в Областната администрация, на което присъства и зам.-министърът на спорта и младежките дейности Мая Тодорова. В дискусията участие взеха още губернаторът на Шуменска област Венцислав Венков, представители на общините в региона, на държавните институции и на различните младежки организации.

По думите й, в Закона, който вече е разгледан и одобрен от Министерски съвет е предвидено засилване на участието на младите хора в обществения живот в страната. Сред идеите, които са залегнали в Закона е тази младежите да имат представителство в Консултативния съвет към ресорното министерството. Експертите подготвили Закона са включили раздели регламентиращи националното младежко представителство, доброволчеството и младежките обекти. По време на дискусията зам.-министърът обърна внимание на факта, че за 2014 г. не е договорено финансиране за обезпечаване на дейностите предвидени в Закона, който предстои да бъде разгледат в Народното събрание. Изключение правят само дейностите включени в Националната младежка програма, за които пари са осигурени. При разговорите по подготовката на закона от Министерство на финансите са уточнили, че пари евентуално ще бъдат осигурени през 2015 г.

По време на обсъждането някои от въпросите отправени към Мая Тодорова касаеха финансирането на инфраструктурата и в частност на сградите, предназначени за младежки дейности. Зам.-кметът по образование и култура на Шумен Живка Тонева заяви, че Законът е документ, който ще канализира работата на младежките структури. Тя обясним, че ежегодно община Шумен отделя по 400 000 лв. за спорт и младежки дейности, но постави въпроса с финансирането на младежките обекти и сградите, в които се развиват младежки дейности. Мая Тодорова посочи, че в Закона има залегнали текстове за финансиране на сградния фонд и базата, предвидена за младежки дейности, но само тази, която е общинска или държавна собственост.

Президентът на българската скаутска организация Добромир Драев заяви, че скаутите имат готови предложения, които да бъдат включени в проекта за Закон, като те ще бъдат предоставени на министерството в писмен вид. Той също засегна въпроса с базите и заяви,че в Закона не е включено нищо за такива имоти, които не са собственост на местните администрации или държавата, какъвто е случая със скаутския лагер край Шумен, който е най-големият в Европа. Драев засегна въпроса и с процедурата за определяне на дадена организация, като такава с национално представителство и заяви, че скаутите отговарят на всички критерии и успешно са изпълнили процедурата за това, но министерството все още не издава заповед, с която да регламентира скаутската организация, като такава с национално представителство. Зам.-министърът поясни ,че е наясно с проблема и че първо той трябва да се изясни от юридическа гледна точка.

По време на разговорите, като проблем бе посочена и липсата на експертно представителство на Министерството на малдежта и спорта в областните центрове. Като пример бе дадена ситуацията в Шумен и региона, където един човек отговаря за връзката с министерството за трите области - Шумен, Разград и Търговище.

Преди закона за младежта да бъде приет той ще бъде разгледан от комисиите към Парламента, където промени също могат да бъдат правени, едва след което предстои гласуването му в пленарна зала и след това влизането му в сила.