Студенти и преподаватели с подписка в защита на академичната автономия
Студенти и преподаватели с подписка в защита на академичната автономия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Подписка и обръщение „в защита на академичната автономия" са подготвили студенти и преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски". Това заяви за Дарик Димка Гочева, преподавател във Философския факултет на висшето училище.

По думите й целта на подписката е да се съберат възможно най-много подписи, за да се представят на ректора на университета проф. Иван Илчев, който да инициира референдум.

„Упоритото продължаване на окупацията на Ректората е във вреда единствено и само на Университета като институция на знанието, разума и мъжеството на духа. Обръщаме се с предложение към Академичния съвет да инициира референдум „за" или „против" продължаването на окупацията по примера на Медицинска академия", се казва в обръщението.

Начинът, по който университетът е бил окупиран, е симптом за нещо лошо в цялото общество, заяви още Димка Гочева. Според нея окупацията би могла да доведе до вандализъм, агресия и разцепление между студентите.

„Ние, подписалите това обръщение, не сме съгласни с тази форма на протест. Мнозина от нас също са недоволни или възмутени, разтревожени, обезверени, даже ужасени от политическите процеси в нашата страна и глобализирания свят, в който живеем. Но окупирането на университетски сгради в много случаи от световната университетска история не е водило до никакъв позитивен резултат, а само до вандализъм, грозни силови сблъсъци, загуба на цели месеци от живота на университетското тяло, агресия срещу преподаватели и най-важното - до изгубването на смисъла на университета, до забравяне на неговата мисия и на неговата същина", се посочва в обръщението.

Пълния текст на обръщението може да прочетете ТУК