Окупацията на университетите продължава
Окупацията на университетите продължава / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

13 дни продължава постоянната окупация на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Денонощната окупация продължава и в УНСС. В останалите висши училища, протестът остава в отделни аудитории. От вчера към окупацията се присъединиха и студенти от Техническия университет. Тази сутрин студентите от НАТФИЗ не проведоха артистичния си протест, предава БНТ.

В Ректората на СУ се допускат само студенти с документи и административният персонал на висшето училище. Днес в Ректората се провежда по план и държавен изпит за студентите от катедра славянска филология. Проблеми сутринта нямаше, тъй като протестиращите координираха действията си с ръководството на университета.

За да може университетът да продължи да извършва нормално административната си дейност, до сградата на Ректората се допуска и персоналът, работещ именно в администрацията. "Подкрепям исканията им, но в интерес на истината пък създават много затруднения. Затруднява се достъпът на външни хора при нас", обясни един от служителите в администрацията.

Подкрепата на студентите от останалите университети продължава. Студентският съвет на Великотърновския университет прие декларация за обединение на студентската общност. В нея се посочва, че студентите застават в защита на морала и ценностите в държавата, академичността и принципите в образованието. Студентите застават зад правото на колегите си да назоват проблемите пред младите хора в България и категорично се разграничават от заплахите за физическа саморазправа със студентите, окупирали 321-а аудитория, се посочва в текста.

"Никога няма да позволим каквито и да било опити за провокация да бъдат свързвани със Студентския съвет. Ние не търсим конфликт, ние искаме развитие, тук и сега!", се посочва в декларацията, подписана от председателя на организацията Недялко Стоянов и разпространена до медиите. Исканията, представени от студентите, са за увеличение на държавната субсидия за всички висши училища с 25 процента, за фиксиране на семестриалните такси за целия период на следване, за увеличение на бюджета за стипендиите. Според студентите държавата трябва да стане инициатор на общонационален конгрес на студентите, на който да бъдат обсъдени поправки в Закона за висшето образование.

Окупацията на университетите продължава
netinfo

Подписка и обръщениев защита на академичната автономия" са подготвили студенти и преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски". Това заяви за Дарик Димка Гочева, преподавател във Философския факултет на висшето училище. По думите й целта на подписката е да се съберат възможно най-много подписи, за да се представят на ректора на университета проф. Иван Илчев, който да инициира референдум.

По думите на Гочева начинът, по който университетът е бил окупиран, е симптом за нещо лошо в цялото общество. Според нея окупацията би могла да доведе до вандализъм, агресия и разцепление между студентите.

Пълния текст на обръщението може да прочетете ТУК

Подкрепата за протестиращите студенти се увеличава с всеки изминал ден, не само от техни колеги от други университети, но и от все повече преподаватели. Факултетът по славянски филологии на Софийския университет официално подкрепи исканията на протестиращите студенти. Това стана ясно от декларация на Общото събрание на Факултета, публикувана на интернет страницата на ФСлФ.

„Заставаме зад своите студенти. Не може да има нито нормален учебен процес, нито хоризонт на тяхното бъдеще, ако държавата ни остане извън европейския контекст, а политика и морал останат "две субстанции, осъдени на вечна разлъка" в България", обясниха преподавателите от Факултета по славянски филологии.

Ето и пълният текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ на Общото събрание на Факултета по славянски филологии, Софийски университет „Св. Климент Охридски"

Общото събрание на Факултета по славянски филологии - връстник на Софийския университет и негова жива история - споделя справедливите искания на студентите за морал в политиката и обществото. Няма да сме на висотата на своята преподавателска мисия, ако чрез поведението си не засвидетелстваме съпричастност към идеите и ценностите, на които възпитаваме бъдещите поколения чрез класическите текстове, бележещи повратните исторически моменти в съдбините на българския народ.

Заставаме зад своите студенти. Не може да има нито нормален учебен процес, нито хоризонт на тяхното бъдеще, ако държавата ни остане извън европейския контекст, а политика и морал останат "две субстанции, осъдени на вечна разлъка" в България.

Социалните мрежи се оказват най-добрият проводник на идеите на протестиращите. Над 500 подписа от преподаватели са събрани точно чрез електронна декларация. Освен за морална подкрепа, студентите могат да разчитат на своите преподаватели и за съвет.

"Трябва да намерят начините да трансформират посланията си в нещо по-практично, което да предложат на обществото. Рефренът за морала като че ли изразходва своя капацитет", заяви д-р Надежда Александрова - преподавател в катедра "Българска литература".

Междувременно декларация, обединяваща недоволните студенти от всички висши училища, участващи в окупацията, беше представена в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Студентите призовават правителството към незабавна оставка.

Според декларацията протестът е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм. Студентите посочват, че 42-то Народно събрание е изчерпано от легитимност, защото политиците се крият повече от четири месеца зад метални заграждения. "Ранобудните студенти" подчертават, че ще бъдат коректив на всяко следващо правителство, независимо от неговия състав. Те призовават и към публичен дебат за нов обществен договор.

В декларацията са се подписали студенти от около 15 ВУЗ-а, взели участие в окупацията.

Окупацията на университетите продължава
netinfo

"Ранобудните студенти" публикуваха в профила си във фейсбук отворено писмо до министър-председателя Пламен Орешарски. В писмото се казва: "Ако искането „оставка" е политическо искане, което „не е най-подходящо" да се отправи към Вас, единствената възможност е вече да не сте министър-председател. Да не би тайно да сте подали оставка? Но има и друга възможност - да сте се отказали от политическата отговорност, изискваща се от Вас като министър-председател, което би било публично признание, че някой друг - партия, групировка, субект - решава вместо Вас дали и кога да подадете оставка".

По отношение на твърдението, че „университетите не са място за политика", в писмото се посочва: "Ако го споделяте, как бихте отговорили на следния въпрос: От 1990 г. и понастоящем в университетите преподават лица, които наред с ролята си на преподаватели са: народни представители, избрани с партийни листи и знакови фигури в съответната партия; министри в правителства, които са издигнати и избрани за министри като представители на партия; висши магистрати, предложени за такива от партийни централи и избрани с гласовете на партийно предложени магистрати от по-горното равнище на съдебната система. Смятате ли, че дори да полагат максимално усилие да разграничават академична работа от партийно пристрастие и принадлежност, тяхното присъствие в университетските аудитории може да остане партийно неоцветено?".

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.