Протестиращи: Всеки ден ще е така до победата
Протестиращи: Всеки ден ще е така до победата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, архив
Протестиращи: Всеки ден ще е така до победата
67937
Протестиращи: Всеки ден ще е така до победата
  • Протестиращи: Всеки ден ще е така до победата

Пореден протест срещу правителството с настояването за оставката на премиера Пламен Орешарски събра стотици пред Ректората тази вечер. Към недоволните граждани се включиха и студенти от СУ „Св. Климент Охридски”, както и от Медицинския университет. Младежите скандираха „Всеки ден ще е така до победата”.

Към 18.30 ч. протестиращите се отправиха към Орлов мост. Там те блокираха движението за кратко, а след това се върнаха пред сградата на Народното събрание, където изчакаха и групата протестиращи, които за 144-та поредна вечер се събраха пред Министерския съвет.

Хората скандираха „Оставка”, развяваха български знамена и надуваха свирки. Протестиращи издигнаха плакати с призиви за оставка. Сред недоволните граждани се разпространяваше и вестник „Протест”, чиято първа страница беше отпечатено: „Защо оставка сега, слънчогледите погледнаха слънцето”.

Днес десетина студенти от Техническия университет и 20 техни колеги от други ВУЗ-ове окупираха аудитория в Техническия университет в София, съобщи пред Дарик една от участничките в акцията Ана-Мария Димитрова. По думите й окупацията ще е денонощна и ще е „до оставката на правителството на Пламен Орешарски”.

Димитрова уточни, че все още не са се срещнали с ректора на Техническия университет Марин Христов, но са разговаряли с главния секретар на университета Владимир Димитров, с който са обсъдили условията и правилата на окупацията.

По-рано през деня Ивайло Динев, един от участниците в окупацията на Софийския университет, заяви, че студентската акция продължава. Националният щаб на „Ранобудните студенти” ще излезе с обща декларация във вторник, а днес взе първото си решение: „Ние отказахме среща с министъра на образованието Анелия Клисарова. Ако водим диалог с министъра, това означава, че легитимираме това правителство. Ние го смятаме за нелегитимно. Защо да водим този диалог, тъй като вече сме окупирали университета? Тя, ако е искала да дискутира реформите в образованието, както се казва в поканата за тази среща, е трябвало да приеме нашата покана преди”, заяви Динев.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер бе подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Стотици хора излязоха по улиците на демонстрации с плакати „Студенти, с вас сме”.