Световният шампион Пресиян Василев: Обама възстановява древното ораторство
Световният шампион Пресиян Василев: Обама възстановява древното ораторство / Снимки: Toastmasters International
Световният шампион Пресиян Василев: Обама възстановява древното ораторство
67917
Световният шампион Пресиян Василев: Обама възстановява древното ораторство
  • Световният шампион Пресиян Василев: Обама възстановява древното ораторство

Това лято българинът Пресиян Василев стана първият източноевропеeц, спечелил престижния световен турнир за изнасяне на публични речи "Тостмастърс". Това е организация с 90-годишна история, която може да се хвали с хиляди членове по цял свят, които се събират ежеседмично за да развиват ораторските си умения. Със своето награждаване Пресиян Василев стана първият шампион в историята на Тостмастърс, чийто майчин език не е английският. Дарик се свърза с Пресиян, който живее в Чикаго, за да ни разкаже какво го вдъхновява, кои са качествата, които се развиват с участието му в Тостмастърс, както и как се е променил самият той като човек откакто е открил организацията. Разходихме се и до софийския клуб на Тостмастърс за да видим как се развива ораторската дейност и в България.

Организацията Тостмастърс води началото си от първото десетилетие на ХХ век, в щата Илиноис, и е официално учреден в Калифорния през 1924-а. Основателят Ралф Смедли, който е християнски социален работник, забелязва, че много от младежите, с които общува, биха намерили голяма полза от това да говорят по-красноречиво. Организацията му цели да развива уменията на своите членове в няколко различни сфери - като добра и ясна комуникация, говорене пред хора и лидерство. Както името й подсказва, организацията цели да превърне своите оратори в "Майстори на тостовете" и да се научат да развиват многостранно уменията си. Най-добрите речи включват поуки, хумор, умелото ползване на езика на тялото, както и пространството на трибуната по начин, по който ораторът да спечели и запази интереса на слушателите.

Пресиян Василев взе първата награда в годишния световен турнир на Тостмастърс, който се състоя в Синсинати. За своето представяне Пресиян събра най-високите оценки на съдиите в 4-дневната надпревара, проведена пред няколкохилядна публика.

"Воланът зави рязко настрани, а аз се опитах да запазя контрол над колата. Онази вечер в Чикаго, аз смених една спукана гума... ала и тя мен ме промени". (част от речта, с която Пресиян спечели титлата)

"През последните три години колегите ми от Тостмастърс в Чикаго са били моето семейство. Всеки ден и всяка вечер през последните три месеца ние работихме заедно, за да усъвършенстваме речите ми." (част от благодарствената реч на Пресиян след победата)

Победата на Пресиян е особено впечатляваща като се вземе под внимание фактът, че той е първият шампион в историята на международния турнир, чийто майчин език не е английски. Ето какво разказа новият световен шампион по изнасяне на речи:

Присъединих се към организацията преди три години в търсене на лично развитие. Осъзнах, че комуникативните и лидерските умения са сред най-важните, които човек може да развие. Турнирите са малка част от дейността на организацията, чиято цел е да развие тези умения. Когато се състезаваш в ораторство, ти не можеш с нищо да ограничиш останалите, а само да подобриш себе си - да си по-добър утре, отколкото си бил вчера. Развива се и способността да слушаш. Има различни видове речи - реч без подготовка, която развива импровизацията; реч в която целта е да забавляваш; в която да убедиш слушателите си в някоя идея или да им продадеш продукт. Във всеки клуб в Америка има много имигранти от цял свят. Невероятно е чувството да споделиш историята си с тях и те гледат със състрадание и слушат с интерес. Личната история е сред най-важните инструменти, които хората имат в своя арсенал като комуникатори. Когато споделиш една лична история, публиката ти съчувства и ти създаваш връзка с тях.

За какво се разказваше в историята ти, с което спечели турнира?

Една нощ спуках гума и паркирах една в бензиностанция, при това на наклон. Пробвах няколко пъти сам да я сменя, но не стана. Влязох в бензиностанцията и помолих човека за помощ. Той дойде и ми погна... и се замислих - къде другаде в моя живот има наклони и къде не търся помощ, само защото имам его. Така започнах да искам помощ от различни хора и това ме издигаше като човек. Погледнах на случката като на метафора на живота ми - как когато се допитваш до хората, ти печелиш - идеи, решения и приятелства, които те издигат и които ти помагат да си на по-високо ниво в живота. По време на речта ми на съдиите им хареса това, че се смея на самия себе си, а не на други. Самоосмиването е невероятен начин да изградиш връзка с публиката. Когато можеш да поставиш егото си на страна.

Световният шампион Пресиян Василев Обама възстановява древното ораторство
netinfo

(Пресиян изнася финалната си реч)

След речта ти спомена, че колегите ти от клуба са твоето семейство в Америка...

Когато човек се включи в тази организация, той намира сродни души - хора които също търсят лично усъвършенстване, които ти помагат, мотивират и вдъхновяват. Защото не всичко е лесно. И когато започва, човек има много съмнения в себе си и е невероятно да попаднеш в една среда, която те окуражава и насърчава развитието на уменията ти.

В древен Рим и Гърция е имало школи за риторика и ораторство - традиция, която донякъде е продължена от модерните политици на Запад. Има голяма разлика между техните изяви и тези на политиците в България.

Основно нещо, което съм забелязал, е, че Обама възстановява ораторския стил от древните времена. Това е един от основните поводи за неговия успех - начинът, по който използва различните емоционални, интелектуални, физически и визуални ефекти на ораторството. Например смяната на темпото, как набляга на определени думи, жестовете му с ръце - това са умения, които политиците от древността са използвали, и Обама пресъздава тези умения. Ако се развие това в България, може да видим промяна и в политиците, или поне онези, които са участвали в този клуб. Комуникацията е може би най-ценното умение, което всеки един от нас може да развие - защото на всеки един от нас му се налага да общува с хора. Хората са пътят към осъществяването на твоите цели и мечти в живота. Без другите ти нищо не можеш да постигнеш сам.

Финалната реч на Пресиян можете да гледате ТУК и награждаването му ТУК

Ето и финалната реч на Пресиян:

 

В Америка има стотици клубове с по десетки членове, които се срещат ежеседмично, или по два пъти в седмицата, като в по-големите градове има по няколко клуба. В България организацията е основана преди 12 години, но в страната ни за момента има само един клуб. Той се намира в София, и неговите редовни членове се срещат по два пъти месечно за да развиват ораторските си умения. Ето какво разказа Ваня Михайлова, един от организаторите на софийския клуб:

Първия път, когато се изправиш да говориш, научаваш неща за себе си, за които никога не си си давал сметка. Като започнем от това, че се притесняваш, до това, че нещата, които на теб ти се струват убедителни, всъщност не са за хората, които те слушат. Това е един ключ за подобряване на красноречието и на способността ти да въздействаш на другите. По време на срещите има човек, който казва на всеки оратор как се е справил, има човек който докладва за това колко често хората са казвали "ъ-ъ-ъм", "ами-и-и" и подобни паразитни думи, които нищо не значат и които не осъзнаваме, че казваме. Хубавото е, че мненията са от много хора, което ги прави донякъде обективни и човек може да се ориентира на кои неща да наблегне за да се подобри. Всеки има различна цел с присъствието си тук - да се подобрим, да се забавляваме, да растем..."

А ето какво споделят и двама от редовните участници в срещите на Тостмастърс - Георги и Синиша:

Георги: "Открих клуба в търсене на място, където човек може да преодолява страха си от говорене пред публика. Тук човек надгражда уменията си за общуване с хората - и индивидуално, и пред публика. Всеки е бил пред хора, всеки знае какво е усещането. Истината е, че не се ли изправим пред страховете си, избягваме ли ги, те ще ни чакат на следващия ден с двойна сила".

Синиша: "Това, което най-много ме привлече в клуба, е приятелската атмосфера, която цари. Имаме навик след всяка среща да се събираме на вечеря и така продължаваме сплотяването на колектива. Освен това два пъти в годината се оттегляме някъде из страната за 2-3 дни. Така че клубът е много полезен и за асоциирането на човек, особено ако е чужденец".

Основното нещо, което се изисква за членство в клуба Тостмастърс, е желание. Има само една доста значителна подробност, която членовете на клуба взимат за даденост, и дори забравят да я споменат на потенциални нови участници - клубът провежда своите събрания изцяло на английски език. Но не позволявайте това да ви изплаши, а напротив - погледнете на него като шанс да развиете и уменията си на най-разпространения език в света.

"Let me share with you my personal experience. For me childbirth was a miracle, and I was curious. I wanted to live it, and to feel comfortable", започва разказа пред колегите си Теодора Павлова.

Откъс от благодарната реч на Пресиян, Синсинати, август 2013:

"Дотук преживях едно невероятно пътешествие и имам желанието да разпространявам посланието на Тостмастърс из света. Това послание е способно да промени живота на хората".

"Тостмастърс" се събира всяка втора и четвърта сряда в месеца, в Телефонната палата в София. На http://sofiatoastmasters.org можете да се информирате за промени или да научите как да основете клуб във вашия град. Статията беше поправена, след като беше погрешно посочено, че членството в клуба е безплатно. Информация за членския внос можете да намерите тук