Страх от смяна на управлението – сред основните проблеми на администрацията
Страх от смяна на управлението – сред основните проблеми на администрацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Страх от смяната на управлението и безотговорност при установяване на законови нарушения са основните проблеми, които трябва да бъдат разрешени в държавната администрация - мнението е на вицепремиера и председател на Съвета по административната реформа Даниела Бобева.

Тя присъства на конференция на КНСБ за реформата в заплащането на държавните служители, направена при управлението на ГЕРБ. Според Бобева трябва да има ясни критерии при определяне на допълнителното заплащане на държавните служители. Вицепремиерът съобщи още, че от следващата седмица стартира пакет от мерки за засилване на контролните функции на ведомства като Националната агенция за приходите.

Страхът в администрацията се дължи най-вече на новите приоритети на всяко следващо правителство, обясни Даниела Бобева. „Тоест ако аз бъде радикален и си върша добре работата като контролен орган, не се знае какво ще се случи в следващата композиция. Тоест законът за държавния служител, въпреки че беше направен, за да защитава държавните служители, той не е достатъчно силна рамка за това", каза тя.

Обмислят се санкции за безотговорни държавни служители с цел да имаме мотивирана и ефективна администрация, обясни още Даниела Бобева. По думите й ще се обсъжда и вариант с допълнителни възнаграждения за контролните органи, след като години наред са правени експерименти в тази насока.

Колкото до новия модел на заплащане на държавните служители, той действа добре в Агенцията за социално подпомагане, увери нейният шеф Ивайло Иванов. Там работят 1900 държавни служители, които на всеки три месеца се атестират и стимулират финансово.