Студенти от НАТФИЗ се обявиха против репресии срещу техни колеги
Студенти от НАТФИЗ се обявиха против репресии срещу техни колеги / снимка: БГНЕС

Студентската окупация в различни университети в страната продължава. Тази сутрин студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) отново блокираха за кратко ул. "Георги Раковски" малко след 8:00 часа сутринта. След вчерашната протестна пантомима на бул. „Витоша", в която студентите от Академията поискаха мълчаливо оставката на кабинета, днес те заявиха, че ще говорят. Младежите се обявиха против опитите за репресии срещу техни колеги в други университети, съобщава bTV.

„Ние, недоволните, движим времето напред. Ние променяме. В борбата си с циничното управление ние се обявяваме срещу опита за репресии срещу нашите колеги. Който ни подкрепя, подкрепя бъдещето", декларираха студентите от НАТФИЗ.

Днешната им протестна акция приключи с изчитане на декларацията, след което те се изтеглиха от пешеходната пътека към ул. „Стефан Караджа".

По-рано в ефира на bTV протестиращи студенти от УНСС съобщиха за опити за репресия срещу протеста им от стrана на ръководството на висшето училище, както и за платени контрапротестиращи, на които са предлагани по 80 лв.

Самите студенти от Театралната академия също съобщиха за опити за репресии, когато обявиха окупацията на аулата на НАТФИЗ през миналата седмица. В крайна сметка заканите Академията да бъде запечатана, ако протестът не бъде прекратен, не бяха изпълнени.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски" - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер бе подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Стотици хора излязоха по улиците на демонстрации с плакати „Студенти, с вас сме".

Антиправителственият протест #ДАНСwithme също подкрепи студентите, като всяка вечер се събира под прозорците на Софийския университет с респект към студентите, окупирали Софийския университет.