Музейният детски кът за първи път извън АЕК Етър
Музейният детски кът за първи път извън АЕК Етър / netinfo

Н 5 Ноември от 11.30 ч. новооткрития Музеен детски кът „Открий какво умееш”, в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”-Габрово, ще гостува в Регионален исторически музей Шумен.

Музейният детски  кът е разработен от екип  специалисти от Департамент Археология към Нов български университет и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”-Габрово,  финансово  подкрепен от фондация „Америка за България”.  По проекта са открити детски центрове и в Национален военноисторически музей – София, Регионален исторически музей – Кюстендил, Регионален исторически музей – Благоевград, Музей „Земята и хората“ –София,  Природонаучен музей – Бургас. В АЕК „Етър”-Габрово бе открит на 6 август 2013 г. и оттогава до сега се радва на голям интерес и посещаемост от туристи на различни възрасти.

За първи път аткрактивните мобилни конструкции на детския кът ще бъдат експонирани извън територията на Етъра, тъй като идеята на проекта е зимните месеци той да гостува на музеи от цялата страна.

Шуменци от всички възрасти ще бъдат потопени в света на занаятие, ще имат възможност да изпробват своите умения, да творят и чрез игри и забавления да усвоят знания за българските традиции и занаяти. По-възрастните ще си припомнят позабравени игри и играчки, а младите ще научат за тях.

Гостуването в РИМ Шумен е начин за обмен на добри практики между музеите и приобщаване на младите, които да открият пълноценен начин за прекарване на свободното време и в музейна среда.

Обогатете представите си за занаятите и разкрийте възможностите си в Музеен детски кът „Открий какво умееш” на гости в Шумен.