15 военни паметника в Разградско имат нужда от ремонт
15 военни паметника в Разградско имат нужда от ремонт / netinfo
15 военни паметника в Разградско имат нужда от ремонт
67638
15 военни паметника в Разградско имат нужда от ремонт
  • 15 военни паметника в Разградско имат нужда от ремонт

15 военни паметника имат нужда от различни видове ремонтни работи – стана ясно днес на заседание на Областната комисия „Военни паметници“. До 1 март догодина местните управи получиха срок да подготвят документацията за реконструкция на светините. В област Разград има 30 военни паметника и 72 паметни плочи.

В три общини са паметниците и паметните плочи, които не са в добро състояние и имат нужда от различни видове ремонти. Най-много – 7 – са в община Разград, включително в областния център. Представителите на местната управа отчели пред Областната комисия „Военни паметници“, че Мавзолеят-костница има нужда от бързи ремонтно-възстановителни дейности, трябва да се почисти мемориалната стена на паметника „Свети Георги“, както и надгробния паметник в Старите гробища в Разград. В селата Топчии, Осенец, Пороище и Дряновец паметниците също се нуждаят от ремонт.

Пет от военните паметници и плочи в община Самуил също имат нужда от възстановяване, те са в селата: Богданци, Владимировци, Кара Михал, Голяма вода и Желязковец.

В община Кубрат повечето паметници са в добро състояние, но внимание трябва да се обърне на три паметни плочи – две в село Равно и една в Беловец.

Участниците в Областната комисия „Военни паметници“ взели решение до 1 март догодина да се изготви подробна документация за предстоящите ремонтни работи.

Взето е още решение да се регистрира по надлежния ред най-новата паметна плоча в Лудогорието – тази Благоево, както и до 1 декември да се изработи календар за честванията и мероприятията, свързани с военните паметници през 2014 г.