САЩ спират част от военната си помощ за Египет
САЩ спират част от военната си помощ за Египет / снимки: БГНЕС, архив

САЩ заявиха, че ще спрат доставките на танкове, изтребители, хеликоптери и ракети, както и част от паричната помощ за подкрепяното от армията правителство на Египет, докато не бъде постигнат напредък по пътя към демокрацията и спазването на човешките права, съобщи Ройтерс.

Решението е описано от високопоставени американски представители и източник от Конгреса като сигнал за недоволство от страна на САЩ към курса, който Египет пое откакто армията отстрани на 3 юли първия демократично избран президент на страната, ислямиста Мохамед Морси.

Държавният департамент публикува съобщение, в което уточни, че няма да бъде спряна цялата помощ и Вашингтон ще продължи военната подкрепа за борбата с тероризма, за охраната на границите и сигурността на Синайския полуостров, който граничи с американския съюзник Израел. Ще продължи и помощта, предназначена за египетския народ, в сфери като образованието, здравеопазването и развитието на частния сектор, съобщава БТА.

Според цитирани от Ройтерс официални представители САЩ ще спрат парична помощ за Египет в размер на 260 милиона долара. Целта не е помощта да бъде спряна завинаги, а да се окаже натиск върху египетските военни лидери да предприемат стъпки към възстановяване на демокрацията, посочиха цитираните източници.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че САЩ ежегодно отпускат на Египет около 1,5 млрд. долара, като 1,3 млрд. от тази сума представляват различни видове военна помощ, а останалите са предназначени за икономическа подкрепа.