Пеевски приема решението на КС, ще изпълнява отговорностите си на народен представител
Пеевски приема решението на КС, ще изпълнява отговорностите си на народен представител / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Приемам Решението на Конституционния съд заради десетките хиляди избиратели, които ме удостояват с доверието си вече два последователни мандата. На тях им благодаря по мъжки и точно заради доверието им и в тяхно име ще изпълнявам отговорностите си на народен представител. Това се посочва в позиция на Делян Пеевски, изпратена до медиите, по повод решението на Конституционния съд, обявено тази вечер.

(Пълния текст на позицията на Делян Пеевски може да прочетете ТУК)

Конституционният съд отхвърли искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район.

Искането бе на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба - председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. Решението е окончателно и влиза в сила от днес - 8 октомври 2013 г.

Делян Пеевски бе избран за председател на Държавната агенция „Национална сигурност" на 14 юни. Предложението, направено от премиера Пламен Орешарски, бе подкрепено в пленарна зала със 116 гласа „за", 87 народни представители бяха „против", а един се въздържа.

Предложението предизвика бурни реакции в пленарната зала. След избирането на Пеевски за шеф на ДАНС още същата вечер страната бе обхваната от многобройни протести. В началото те бяха насочени изцяло срещу депутата от ДПС. Недоволството на хората не стихна и след като ден след избора му за шеф на ДАНС Пеевски излезе с писмо, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС. Протестите обаче продължиха, като прераснаха в антиправителствени.

В края на юни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител. Искането беше подписано от 96 депутати - единственият, който не се подписа, бе синът на един от конституционните съдии и депутат от ГЕРБ - Александър Ненков. Конституционният съд реши да покани Делян Пеевски за лично изслушване.