Транспортното ни министерство настоява Турция да спазва стриктно разпоредбите
Транспортното ни министерство настоява Турция да спазва стриктно разпоредбите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерството на транспорта поиска от турската страна стриктно да се спазват разпоредбите на международните договори в областта на автомобилния транспорт. Повод за това искане са зачестилите сигнали за задържани български тирове на граничните пунктове с Турция. Като причина за задържането турските митничари изтъкват липсата на подходящо разрешително и събирането на такса от 3000 евро от българските автомобили. Новите условия и такси влязоха в сила от 1 септември.

Най-честите случаи на задържани товарни автомобили и събиране на такса от 3000 евро са при превози с разрешително за международен превоз на товари, когато в някой от транспортните или митнически документи е посочен адрес на получател различен от този на пункта за разтоварване.

Така например български превозвач се договаря да транспортира стока от Турция за Германия. В случай, че след получаването на стоката в Германия от там решат да я изпратят, например в Испания, това задължително се посочва в експортните документи. Именно разликата в адреса на крайния получател е причината турските власти да събират такса от 3000 евро, въпреки че ангажиментът на българските превозвачи приключва с доставката на стоката в Германия.

От Министерството на транспорта смятат, че това тълкуване на разпоредбите е неправилно и нарушава международните договорености. Българските власти настояват Турция да спазва стриктно разпоредбите по сключените договори.

Междувременно от началото на седмицата се извършват засилени проверки следящи спазването на изискванията за извършване на международни автомобилни превози по контролно пропускателните пунктове в страната. Към момента са проверени 354 автомобила и са съставени 48 акта.