11 бежанци лекувани в Инфекциозната болница в София за последните два месеца
11 бежанци лекувани в Инфекциозната болница в София за последните два месеца / снимка: Sofia Photo Agency, архив
11 бежанци лекувани в Инфекциозната болница в София за последните два месеца
67151
11 бежанци лекувани в Инфекциозната болница в София за последните два месеца
  • 11 бежанци лекувани в Инфекциозната болница в София за последните два месеца

За последните два месеца общо 11 сирийски бежанци са се лекували в столичната Инфекциозна болница, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Татяна Червенякова. В два от случаите ставало въпрос за дете и 33-годишна жена, постъпили с хепатит А. След като бил сметнат инкубационният период на двете пациентки, се оказало, че заболяванията им са внесени от Сирия. Към момента те са излекувани и изписани, а в болницата имало само три сирийски деца с чревни инфекции.

В Инфекциозната болница не са постъпвали бежанци със заболявания, като сифилис и СПИН, които трябва да будят притеснение, увери проф. Червенякова.

„Само чревни и два вирусни хепатита. Няма други заболявания. Два хепатита за септември и октомври са преминали през тази болница и то хепатит А. Но те са изписани. Общо за двата месеца имаме 11 пациенти, които са дошли основно от Елхово", допълни Червенякова.

Тя уточни, че няма място за притеснение от здравословното състояние на бежанците, тъй като отделенията на Инфекциозната болница били пълни по-скоро с български деца, които имат същите заболявания.

„За тяхното лечение плаща НЗОК. Те си получават регистрационна карта и вече имат здравно осигуряване, така че не сме имали проблеми със столичната каса, към която се представят тези документи", каза още проф. Червенякова.

От Здравното министерство допълниха, че средствата за ваксините за децата бежанци се осигуряват съвместно от ведомството и Здравната каса. Според ресорния министър д-р Таня Андреева има подписана конвенция, според която държавата трябва да поеме своя ангажимент към легалните имигранти. „За съжаление и за нелегалните пак ние трябва да плащаме", допълни министърът.