Община Благоевград осигурява грижи за 300 деца в риск
Община Благоевград осигурява грижи за 300 деца в риск / снимка: Дарик-Благоевград, архив

Пореден проект със социална насоченост подаде община Благоевград в Министерството на образованието и науката. Той предвижда предоставянето на грижи за 300 деца в риск и се финансира от програма „Деца и младежи в риск“. Основната цел е да се създадат оптимални условия и предпоставки за включване на деца от малцинствата в образователната система. Идеята е бъде създадена обновена и по-привлекателна учебна среда в детските градини, където децата от 3 до 6 години да могат да развиват образователни, социални и езикови умения.

Детските градини, които са включени в проекта са ЦДГ №1 „Ведрица“, ЦДГ №3 „Детелини“, ЦДГ №4 „Роса“, ЦДГ №6, ЦДГ №8, ЦДГ №11 „Здравец“, ЦДГ №12 „Алени макове“, ЦДГ №12 – филиал, ОДЗ №1 ‚Синчец“, ОДЗ №2 „Детски свят“, ОДЗ №3, ОДЗ №4 „Първи юни“ и ОДЗ №4 – филиал. За тях е предвидено закупуването на мултимедийни конфигурации, компютри, интерактивни дъски, учебни помагала и учебни материали. В рамките на проекта ще бъде извършен текущ ремонт в 13 общински детски градини, с цел подобряване на образователната среда за децата.

В допълнение, проектът включва разработването и прилагането на ефективни мерки, насочени към уязвими групи на деца в риск. Чрез тях се цели да се предотврати ранното отпадане на децата от образователната система.

Проектното предложение е на стойност 249 127 евро, а продължителността му е 18 месеца, съобщават от пресцентъра на общинска администрация.