Дават безплатни проекти за саниране на панелки в столицата от следващата седмица
Дават безплатни проекти за саниране на панелки в столицата от следващата седмица / снимка: БГНЕС

От следващата седмица започва раздаването на безплатни проекти за саниране на панелни жилища. Столична община предоставя 79 типа проекти и дава безплатно разрешение за строеж по проект „Обновени домове", който се финансира по програма „Регионално развитие". По нея се поемат 75% от разходите за санирането на блока. Останалите 25% трябва да се осигурят от собствениците на жилищата. Според експертите по този начин ще се удължи живота на панелните блокове с 50 години, а енергийните разходи ще намалеят с до 50%.

В Световния ден на архитектурата съветът на българските архитекти е да се стремим към енергийна ефективност, защото тя е един от основните икономически стимули, които могат да изведат страната ни от кризата. Един от начините за постигане на тази цел е чрез сгради с близко до нулевото потребление. Може ли санирането на панелните блокове да ги превърне в енергийно ефективни?

„Под саниране не се разбира лепене на топлоизолация, а нов асансьор, нови тръби, изнасяне на топлофикация извън апартаментите, тоест ще стане пожелателно. Също така покривите, външния вид – изчезват кабелите, които висят по кооперациите, а сметките за ток и парно ще паднат поне наполовина. Качествено нови сгради, тотално обновени", каза Николай Гълъбов, зам.-председател на Камарата на Архитектите в България.

На въпрос колко струва едно такава обновление на панелен блок, той обясни, че в Столичната община се разработват стойностните сметки, но по думите му до третата година се изплащат допълнителните инвестиции и след това просто сметките са наполовина.

Документите за финансиране по проекта „Обновени домове" се подават в Министерството на регионалното развитие, а самите проекти за саниране могат да се вземат от Столична община. Съветът на архитект Гълъбов е да направите това сега, защото от следващата година процентът на подпомагане най-вероятно няма да е 75 на сто, а доста по-малко.