Искра Михайлова: Губим над 1,3 млрд. лева от ЕС във „водния сектор” заради забавяне на проекти
Искра Михайлова: Губим над 1,3 млрд. лева от ЕС във „водния сектор” заради забавяне на проекти / netinfo

Губим над 1, 3 млрд. лева от ЕС заради забавени проекти във водния сектор. Това стана ясно от думите на министърът на околната среда и водите, която бе в Кърджали за първа копка на интегрирания воден проект и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, на стойност 70 млн. лева.

„Толкова са забавени проектите, че много от тях просто няма да се случат", заяви Михайлова. Тя даде пример с пакет от 26 проекта със сключени договори за инженеринг, проектиране и изпълнение, на стойност 890 млн. лв., от които нито един нямало да се реализира заради това ,че не е работено достатъчно по тях.

„Заради забавяне, от 63 проекта в т.нар. „Воден сектор", за 12 вече се знае, че едва ли ще могат да се реализират. Това са още 410 млн. лв. от Европа, които губим", каза министър Михайлова и даде още един пример: „Проектите с агломерацията между 2 и 10 000 жители - нито един от тях няма да бъде реализиран през този програмен период. Свръхдоговарянето се стопява от забавянето в изпълнението", каза още Михайлова.

Според нея съществувал и проблем с т.нар. „големи водни проекти", които са работени последните 4 години, но сегашният екип на министерството ги заварило в състояние „да ги изпратим ли в Комисията, да не ги ли изпратим". Те са на стойност над  300 млн. лева и ще направим всичко възможно да бъдат одобрени от ЕК, каза още Михайлова.