Депутатите отхвърлиха вота на недоверие към кабинета
Депутатите отхвърлиха вота на недоверие към кабинета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Депутатите отхвърлиха вота на недоверие към правителството със 111 гласа. 86 гласа в подкрепа на вота даде парламентарната група на ГЕРБ. ДПС и БСП гласуваха общо със 111 гласа против, а всички депутати от Атака - с „въздържал се". Вотът беше внесен от ГЕРБ на 19 септември заради „провала на правителството в областта на инвестиционното проектиране".

Премиерът Пламен Орешарски заяви след гласуването, че е очаквал този резултат и не е открил нито един сериозен аргумент в мотивите за искания вот.

Лидерите на партиите, подкрепящи кабинета, посочиха, че парламентарните групи са гласували против вота на недоверие.

Председателят на БСП Сергей Станишев каза, че реалните мотиви за вота нямат нищо общо с посочените. Истинският мотив на опозицията по думите му е делегитимацията на парламента.

От своя страна председателят на ДПС Лютви Местан каза, че депутатите от партията не са подкрепили вота на недоверие не само защото подкрепят кабинета и програмата му, а защото този вот с мотивите, с които е внесен, с процедурата, по която се е движела опозицията, всъщност са отбелязали падението не на парламентаризма, а на една парламентарна опозиция.

Преди гласуването на вота лидерът на Атака Волен Сидеров обясни от парламентарната трибуна животоспасяващата нужда за парламента и държавата от националистите. „Атака я няма за 4 дни и държавата ще се срине", отчете Сидеров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че от партията ще подготвят нов вот на недоверие и ще го внесат в деловодството на Народното събрание. На каква тема и с какви мотиви обаче Борисов не обясни.

Миналата сряда, когато трябваше да се състоят първите дебати по вота на недоверие, ГЕРБ присъстваха в пленарната зала, но не се регистрираха на два пъти и така провалиха заседанието на Народното събрание и то поради липса на кворум не се състоя изобщо.

На следващия ден те отново влязоха в зала и отново не се регистрираха, квесторите в парламента обаче преброиха присъстващите, установиха, че има кворум и разискванията по вота бяха открити. Тогава депутатите от ГЕРБ, водени от Бойко Борисов, напуснаха залата разярени и заявиха, че ще дадат процедурата, при която председателят на парламента обяви, че има кворум на Конституционния съд.

Малко след това Лиляна Павлова, Димитър Главчев, Димитър Лазаров и Красимир Велчев внесоха втори вот на недоверие към кабинета със същите мотиви - „за пълен провал на правителството в инвестиционната политика". Те заявиха, че виждат пагубно погазване на Конституцията и на парламентарния правилник. След това ГЕРБ внесоха и искане за оставката на председателя на парламента Михаил Миков.