Почти 5000 души посетиха музеите в Нощта на изкуствата
Почти 5000 души посетиха музеите в Нощта на изкуствата / Община Стара Загора

Почти 5000 души посетиха четирите музейни обекта - Регионалния исторически музей , музей "Неолитни жилища", Хилендарски метох и Музей на религиите в Стара Загора по време на Нощта на изкуствата снощи. Вратите на четирите обекта бяха отворени от 19.00 ч. до 1.00 ч., а входът бе с билети с цена от 1 лев за възрастни и 0,50 стотинки за деца.

2554 души разгледаха експозициите на Регионалния исторически музей, 1687 души бяха в Музея на религиите, 332 - в Неолитните жилища и 308 - в Хилендарския метох, отчетоха организаторите. Общо 2225 лв. са приходите на музея от продажба на билети и 370 лв. от продажба на сувенири.

Символичното начало на Нощта на изкуствата бе дадено в 18.45 ч. когато от Регионалния исторически музей към различните културни институти поеха музите на поезията, изкуството и науката. В играта "Намери своята муза" посетителите бързаха да ги открият, за да участват и в игрите "Открий твореца в себе си", "Зрънце по зрънце", "Късчета от миналото" и др.

Близо 60 събития в повече от 17 обекта привличаха посетителите тази година. Дебют в Нощта на изкуствата направи фестивала за дигитално изкуство „042" с изложба, видео работилница, лазерно шоу, видео уъркшоп, лекции и презентация.

В парк „5 октомври" под открито небе старозагорци останаха до късно с изпълненията на Общинския духов оркестър, Военен духов оркестър, трио „Гранди Тенори" и фолклорни състави в „Музика и танци под звездите".