България може да кандидатства за европейски средства за интегриране на бежанците
България може да кандидатства за европейски средства за интегриране на бежанците / снимка: БГНЕС
България може да кандидатства за европейски средства за интегриране на бежанците
66884
България може да кандидатства за европейски средства за интегриране на бежанците
  • България може да кандидатства за европейски средства за интегриране на бежанците

Временното настаняване на бежанци у нас не може да бъде подкрепено с финансиране от европейските структурни фондове, но България може да кандидатства за европейски средства с цел интегриране на бежанците. Това стана ясно от изявлението на европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан след срещата му с българския премиер Пламен Орешарски. Двамата са обсъдили изпълнението на финансовата рамка на текущия програмен период, както и приоритетите, свързани със следващия програмен период.

Еврокомисарят Хаан припомни, че договарянето на обема от средства, който ще получи всяка държава членка, все още не е финализирано.

Йоханес Хаан похвали темпото, с което България се движи в усвояването на европейските средства и посочи, че при запазването на годишния ръст от 7%, това ще бъде отлично. От своя страна премиерът Орешарски обърна внимание, че през новия програмен период ще се работи за подобряване на административния капацитет по европейските програми.

На въпрос защо България ще получи най-малък финансов ресурс в сравнение с останалите държави от Югоизточна Европа през следващите седем години, Йоханес Хаан даде следното обяснение, с уговорката, че преговорите все още не са финализирани.

Конкретните обеми от средства за всяка държава членка са обвързани с брутния вътрешен продукт на съответната страна. Освен това има  таван в размер на 2.35 процента от брутния продукт. Факт е, че България има най-ниския брутен продукт, и това води до най-нисък обем от средства на глава от населението в абсолютно изражение.

Хаан посъветва правителството да определи няколко стратегически приоритети, които ще се финансират с европейски средства през следващия период.