Зелената песен ще научи младите да мислят зелено
Зелената песен ще научи младите да мислят зелено / netinfo

"Зелени алтернативи" е пространството в Дарик радио и DarikNews.bg, в което се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Ще ни гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наши гости са Жанет Атанасова от Оперативна програма "Околна среда" и Васил Димитров, изп. директор  на bTV Radio Group.

Как се роди идеята за "Зелената песен на България" и как намерихте подкрепа в лицето на оперативната програма "Околна среда"?

Васил: Идеята се роди спонтанно в нашия екип, с оглед на това, че партньорството с Министерството на околната среда и водите, което имаме вече втора година, ражда доста добри неща. Ние решихме, чрез силата на музиката да направим така, че младите хора, младото поколение да осмисли един по-разумен начин на живот, с оглед на това да бъде пазена природата. Първо, накарахме слушателите на тези радио станции, които ти изброи, да изберат сами кои да бъдат изпълнителите. В рамките на месец и половина те гласуваха и избраха тези музиканти. Оказа се, че това е много добър подход, защото след като музикантите направиха песните, ние ги представихме официално, преди две, три седмици. Те предизвикаха истински фурор точно сред младите хора. Бяхме в София Лайф Клуб, то беше за журналисти повече, но тези хора бяха докарали един куп деца между 12 и 15 години, които се държаха по начин, който аз съм виждал на документални филми, как 60-те години Бийтълс са посрещани от публиката. Те крещяха, взимаха автографи, снимки. Беше фурор. Така че за мен това е много приятно, че от една страна, живот и здраве, всяка година ще имаме 7 нови песни, които ще бъдат много качествени, български песни. Второ, текстовете на тези песни ще бъдат не от сорта: "лягаме си сутрин, ставаме вечер" и други такива, а показваме, на самите автори на песни, на изпълнителите, че текстовете могат да бъдат разумни и да помагат на начина ни на живот.

Дават ни насока? Това е много важно.

Васил: Така е .

Жанет, защо подкрепихте идеята за "Зелената песен на България" ?

Жанет: Аз искам да допълня Васко. Да, партньорството на оперативна програма "Околна среда" с bTV Radio Group вече е доказано. Миналата година възникна идеята за зелената идея. Наистина нещо много приятно, много позитивно. Даже имахме една хубава инициатива по награждаване на най-добра зелена идея, която намери продължение тази година. Тоест зелената идея не остана написана и само с дадената награда, а беше реализирана. Например: "Как да направим част от училищните дворове на овощни градини" и "Всеки ден вдига един боклук, който не си направил ти"-инициатива, която сега тече абсолютно навсякъде по радиата от bTV Radio Group. Защо го казвам това нещо? Казвам го, защото точно в този контекст, това добро партньорство се роди идеята за зелената песен. И както каза Васко това е по най-достъпният начин. Разбира се и по нетрадиционният начин да се стигне до младите, не само до младите, но и до съзнанието на всеки един от нас. Слушайки радио това нещо неизбежно, всеки ден се набива в главата.

Тоест с музика може да се възпита зелено мислене?

Жанет: Категорично. Пак искам да кажа оперативна програма "Околна среда" търси по-нестандартни и алтернативни методи да достигне до публиката, защото проектите, които се изпълняват по програмата са видими. Дават се пари за едни големи инфраструктурни проекти, които действително има полза, но не се вижда. докато това нещо стига до съзнанието.

Реално Графа, Михаела Филева, Били Хлапето, Криско, Der Hunds, Рут Колева, Революция Z са ваши посланици в момента.

Категорично.

Зелената песен ще научи младите да мислят зелено
netinfo

Рут Колева

Които си владеят тяхната територия.

Васил:. Аз бих добавил, че музиката като средство винаги е било използвано по най-добрият начин, дори от църквата, защото и католическата и православната църква, изключително въздействащо влияят върху поклонниците, когато в църквата засвири орган или в нашите църкви запеят хоровете. така че тук музиката е използвана като стратегическо средство. Но много добре попадна точно чрез тези изпълнители. Моята дъщеря е на 12 години. Тя сутрин като я водя на училище припява. Вчера и казах: Можеш ли да изпееш любимата си песен, коя ти е любимата? Тя отговори на Били Хлапето и Дивна. На въпроса: Можеш ли да я изпееш? Мога, но предпочитам заедно с нея да пея. Тя не може ад пее много добре, но целият текст го каза. А тя не знае едно стихотворение, срам ме е да го кажа. Но този текст тя го знае. По този начин ние хващаме децата.

Жанет: Дъщерята на Васко е на 12 години, а колегите в министерството не сме на тази крехка възраст, но ви уверявам, че и те знаят текстовете.

Жанет, имаш ли твой личен фаворит сред участниците? Тук имаме и рок в лицето на Der Hunds, на Революция Z?

Жанет:Истината е, че за мен песента на Der Hunds беше приятна изненада. Казвам го с цялото си съзнание. Това е и тяхната първа песен на български език. Нямам фаворит, защото във всяка една има нещо, което те грабва.

Крачка назад те връщам Васко, феновете са избрали тези 7 изпълнители, вие дадохте ли им насоки? Трябва да има задължително разделно събиране, "Не хвърляй отпадъка", " Не пуши"?

Васил: "Зелената песен на България" означава песни, които да повлияят по някакъв начин на отношението с природата в България и не само в България. Но в никакъв случай не искахме да бъдат буквалистични текстове, което щеше да ги направи безсмислени тези песни. Те, освен че имат съдържание, което по някакъв начин те кара да се замислиш по този въпрос, самите изпълнители, когато говорят за песните по медиите, а медиите ги обичат тези изпълнители и ги канят много, те със своите гостувания прокарват и показват своето отношение по въпроса, което също изключително добре влияе на на тази публика.

Жанет: Те са носители на зелената идея. И наистина го мислят. Не е само като задължение. Те с радост приеха да участват в този проект.

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Чуйте целия разговор:

Даваме рамо на една много интересна идея, която се реализира от нашите колеги и приятели от N-JOY, Z-Rock и Jazz FM съвместно с Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Сега влязохме на сайта, който е  www.zelenatapesen.bg. Начинът, по който може да се гласува е лесен. Получаваш email, който трябва да потвърдиш. Какво следва нататък, какво ще бъде състезанието, има ли финал, голяма премия?

Васил: Тук идеята не е някой да забогатее, даже и артистите. Ние сме инвестирали в тези песни. Ще има награди, естествено, но финалът ще се състои в НДК, на 7 декември, на един голям финален концерт, на който всички ще представят песните си. И тогава вече ще се разбере кой е спечелил наградата "Зелената песен на България". Ние ще имаме също награда за текст, награда за видео клип. Обсъжда се една възможност в момента, не е сигурно дали ще се случи. Ние като видяхме рефлексията на софийската публика, решихме, че ще е изключително добре, с оглед на постижение на още по-добър резултат, да направим турне на зелената песен преди големият концерт, което ще активизира публиката в тези градове. В няколко големи града-София, Пловдив, Варна, Търново. Но това е проект.

А феновете, публиката, има ли някаква обратна връзка с тях, някакви награди, някаква обща инициатива с тях?

Васил: Такива награди засега не са предвидени, доколкото аз съм запознат. Но активността им е достатъчно голяма, на базата на това, че те са харесали тези песни. Те ако не са ги харесали въобще нямаше да гласуват. Например три дена след като пуснаха видео клиповете, само в YouTube, те са и във vbox7. Само в YouTube, за песента на Криско имаше 147 000 посещения.

Вие се задължихте да направите и видеоклипове?

Васил: Всичко това е част от идеята.

Колко време го работите проектът?

Васил: Той се работи от пролетта.

Жанет, какво още може да се направи в тази насока? Идват ли при вас други подобни предложения, разглеждате ли ги?

Жанет: Оперативна програма "Околна среда" е изключително отворена за новото, различното, достъпното, позитивното, което да стигне по най-лежерен начин до всички слушатели, зрители и въобще да цялото общество. Разбира се, че с БТВ радио групата не правим само с тях кампании. Правим и в много други радиа. така че проекти има, чуваемост има и мисля, че няма да е скромно да се похваля, че ние сме една от водещите оперативни програми с най-голяма разпространяемост в общественото пространство.

Зелената песен ще научи младите да мислят зелено
netinfo

Михаела Филева

Коя песен мислите, че ще спечели? Как върви гласуването? Това са Графа - "Седемте езера", Михаела Филева - "Приливи и отливи", Били Хлапето и Дивна - "Слънчеви дни", Криско - "Няма к'во да стане", Революция Z - "Можеш да бъдеш всичко", Рут - "Беди следи" и Der Hunds - "Дива птица".

Васил: това не мога да го издам в момента, ще повлияя.

Жанет: Всяка една песен заслужава да стане победител. Ако са заслушате в текстовете, ще видите посланието, което носи всяка песен. Всяка една има своя шанс да бъде победител. Разбира се вече тук има един малък субективен фактор-факторът публика

Васил: Освен това има още много време за гласуване. Да не влияем на процеса.

Може би ще повлияят самите фенски маси. Ако на Криско са му много верни феновете, те ще се активизират.

Васил: Важно е , че никой от изпълнителите не го прави за да спечели първа награда. Естествено, че всеки, който спечели ще е щастлив. но посланието е друго. Даже тук можем да споменем, че Графа е изключително благородно подходи като неговата песен също е написана за зелена песен, тя се върти, гласува се за нея, но той няма да вземе награда. Иска младите музиканти, които участват, те да разпределят гласовете си за награди.

Жанет: Но той участва заради самата зелена идея, защото мисли в тази посока.

Кои са авторите?

Васил: Графът е автор на на три от проектите-на Михаела Филева, на Били Хлапето, и негова. Другите са си на Революция Z , на Der Hunds и Рут Колева.

Зелената песен ще научи младите да мислят зелено
netinfo

Der Hunds

Защо да мислим зелено? Какви са ползите за нашите деца? Защо трябва да бъдем зелени?

Васил: Аз ще кажа като неспециалист, защото тежката дума има Жени. Събрал съм го в няколко думички. Крайно време е да разберем, че природата може без нас, но ние не можем без природата. Смятам, че който го осъзнае ще разбере смисъла.

Жанет: Скоро министър Михайлова каза: " Ние сме взели назаем природата от децата си". така че, за да имат децата ни на какво да се радват, ние трябва да ги възпитаваме в този дух, с това отношение. Мисля, че много е говорено по този въпрос, не съм аз човекът, който тепърва да правя пътеката, то е направена цяла магистрала в това отношение. Ние трябва да правим така, че асфалтът да е хубав за возене. Тоест да се чувстваме добре и да е комфортно.