Къща-музей „Гео Милев” посреща гости за своята 60-годишнина
Къща-музей „Гео Милев” посреща гости за своята 60-годишнина / Община Стара Загора

На 27 септември къщата, в която е израснал гениалният творец Гео Милев в Стара Загора, ще събере гости за своя 60-годишен юбилей. В програмата за отбелязването на годишнината на музея, който отваря врати на 27 септември 1953 г., са предвидени кръгла маса и две литературни премиери.

На кръглата маса, която ще започне от 11.30 ч., ще бъдат дискутирани проблемите и перспективите пред литературните музеи в България. С доклади ще се представят 11 водещи музейни специалисти от София, Велико Търново, Добрич, Копривщица, Чирпан и др. Научен ръководител е Катя Зографова, директор на Националния литературен музей.

От 16.30 ч. проф. Светлозар Игов и поетът Таньо Клисуров ще представят първата книга от поредицата на Иван Хаджихристов - „Животът, който ми хрумна". От 19.00 ч. е представянето на книгата на Катя Зографова „Култът Яворов" от доц. д-р Владимир Янев.

Идеята за създаването на музея възниква от семейството и няколко приятели на Гео Милев - поетите Николай Лилиев, Николай Райнов, Ламар, Людмил Стоянов, Иван Хаджихристов, Иван Мирчев и др. Имотът на Милю Касабов е отчужден и към края на 1952 г. започват строителните и възстановителните работи върху обекта. Пръв негов уредник е поетът Иван Хаджихристов.

Днес музеят съхранява над 3000 експоната, разказващи за живота и творчеството на човека и поета, а вековният дъб, засаден в далечната 1901 г. от 6-годишния тогава Гео Милев, още пази спомена за стъпките на стотиците хора, минавали от там и нашепва на посетителите своите тайни.