Зам.-шефът на МААЕ: АЕЦ „Козлодуй е сред най-добрите в света по безопасността
Зам.-шефът на МААЕ: АЕЦ „Козлодуй е сред най-добрите в света по безопасността / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българската атомна централа в Козлодуй е една от най-добрите в света по отношение на безопасността, обяви зам. генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Александър Бичков, който е на посещение в централата.

Според него резултатите, които са постигнати и по отношение на безопасността, и по отношение на ефективността, са впечатляващи. Бичков обясни, че една от целите на МААЕ е да подпомогне страните, използващи ВВЕР реактори, да почерпят опит от най-добрите.

В момента в 11 държави работят такива реактори и още 4 смятат да строят. В световен мащаб строителството на атомни реактори нараства, обясни още Александър Бичков. На този етап работят 370 реактора и се строят още 69, основно в Китай, Индия и Близкия изток.

Що се отнася до АЕЦ Белене зам. генералният директор на МААЕ обясни, че „организацията би могла само да направи оценка на едни или други програми като безопасност или енергийни програми, но досега такива искания от страна на България не е имало и затова агенцията няма мнение по въпроса дали проектът е добър или не.

Александър Бичков ще посети хранилището за съхранение на отработено ядрено гориво и 5 блок на централата.