Безплатни консултации за младежи - как да започнат свой бизнес
Безплатни консултации за младежи - как да започнат свой бизнес / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Обучение по основи на предприемачеството се провежда в читалище "Братство" в Кюстендил, от фондация "Каузи". То е за младежи от 15-29 години. Организаторите предлагат безплатни консултации за разработване на бизнес план, за стартиране на собствен бизнес или създаване на НПО. Консултациите ще се правят дистанционно, по интернет, чрез социалните мрежи и e-mail. Обучението излиза за първи път от София, като днес е в Кюстендил, а утре в Благоевград.

През декември предстои Младежка предприемаческа борса в София.

Безплатни консултации за младежи - как да започнат свой бизнес
netinfo

"Всеки младеж ще има време да представи идеята си от 3-5 минути, колкото е времето за да представиш плана си на потенциален инвеститор. По време на борсата може да се потърси финансиране чрез програма, агенция или банков кредит, използвайки бизнес плана, който е разработен с наша помощ. Новото е, че търсим предприемачи с идеи да се развиват в трансграничния регион България-Сърбия", каза пред Дарик координаторът на фондация "Каузи" Сребрина Ефремова.

Фондацията не финансира предприемаческите проекти. Работи се по разработване на спонсорски пакет, така че да има възможност спонсори да се включат с награден фонд, като ще се помага не за целия проект, но поне за старта му.

50% от участниците в младежките предприемачески борси до момента са хора с увреждания. Бизнес плановете им лесно се превръщат в проекти за кандидатстване пред Агенцията за хора с увреждания, които даваха до 15 000 лв., а от тази година по 20 000 лв.

Безплатни консултации за младежи - как да започнат свой бизнес
netinfo

"Конкретните примери са- лаборатория по отопластика, т. е. отливки за слухови апарати и за слушателки, които се използват в телевизията. Младежът си купи оборудване и се обучава в чужбина. Друг пример е ветеринарен лекар с тежки увреждания, който е много добър лекар, с проект оборудва ветеринарната си клиника и тя е на топ позиция в София", каза още Сребрина Ефремова.