Няма възможност за въвеждане не необлагаем минимум на доходите засега
Няма възможност за въвеждане не необлагаем минимум на доходите засега / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма възможност за въвеждане не необлагаем минимум на доходите засега
66819
Няма възможност за въвеждане не необлагаем минимум на доходите засега
  • Няма възможност за въвеждане не необлагаем минимум на доходите засега

Към момента няма възможност за залагане на необлагаем минимум на доходите, но в диалог със социалните партньори може да се търсят варианти за увеличение на минималната работна заплата през следващата година.

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в отговор на заявката на КНСБ за предстоящи протести, ако кабинетът не се съобрази с исканията им, сред които са въвеждане на необлагаем минимум и вдигане на доходите.

„В момента не виждам причина да бъде изострена социалната ситуация или социалният диалог. Бяха положени всички усилия крехкия диалог в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъде възстановен и аз разчитам да го продължим и там да намираме необходимите решения", каза Чобанов.

Според него ще се намери начин и има известно основание минималната заплата да бъде увеличена догодина. По отношение на заплатите в публичния сектор, Чобанов изтъкна, че това ще зависи и от усилията на министрите и на кабинета като цяло да оптимизира разходите, като ако възникне подобна възможност, това също може да се осъществи, без в момента да се поема ангажимент за конкретен процент.