Нова технология показва генетични аномалии на плода в най-ранна бременост
Нова технология показва генетични аномалии на плода в най-ранна бременост / снимка: БГНЕС, архив
Нова технология показва генетични аномалии на плода в най-ранна бременост
66784
Нова технология показва генетични аномалии на плода в най-ранна бременост
  • Нова технология показва генетични аномалии на плода в най-ранна бременост

Нова технология, вече достъпна и у нас, позволява с едно взимане на кръв от бременна жена, да се установи дали след като тя роди, нейното дете ще има генетични аномалии като Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау. Специалисти в областта определиха метода като революционен, тъй като той предлага висока прецизност - до 99%, и може да се приложи в изключително ранен етап от бременността - след деветата гестационна седмица. Проблемът е, че за разлика от развитите европейски държави като Германия, у нас въпросният тест не се покрива от Здравната каса.

Преди десетина години след дълги изследвания няколко независими лаборатории установяват, че в кръвта на бременната жена циркулира ДНК на бебето. Така се ражда възможността до десет дни след като бъде взета кръв от майката, да се установи почти със сигурност дали плодът й ще развие някакви генетични аномалии. У нас резултатите от теста се разчитат основно от доц. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория в „Майчин дом”.

„На практика начинът на извършване на генетичните анализи, както и взимането на пробата, не е свързано с някакъв риск по време на бременност. Когато се опасяваме, че при плода може да има вродени малформации, стандартът - не само в България, а и по целия свят, е да обмислим и да предложим на майката генетично изследване., което категорично да каже има или няма такива аномалии”, обясни той.

Специалистът по репродуктивна ендокринология доц. Атанас Щерев определи новата технология като революция. „Революция е, защото измества редица стари методи за изследване. Единствено остава цената, която е различна и доста по-скъпа”, уточни той.

Към момента всяка бъдеща майка, която пожелае, може да се възползва от генетичния тест срещу 2500 лева. Щерев обаче е убеден, че рано или късно ще се стигне до решението този тест да бъде покрит от бюджета на Здравната каса, както се случва в развитите европейски страни.