Русенският университет разкрива Център за обучение на хора от третата възраст
Русенският университет разкрива Център за обучение на хора от третата възраст / netinfo

Русенският университет се включва като съорганизатор в създаването на Асоциация „Дунавска мрежа за Европа“ в рамките на Дунавската стратегия. От 24 до 26 септември Русе ще бъде домакин на сесия на „Дунавския граждански обществен форум“, в който ще участват представители на 14 страни от Дунавския басейн. Форумът ще дискутира широк кръг проблеми - околна среда, обучение, култура, демокрация и човешки права, туризъм, проблеми на младите хора и хората от третата възраст, транспорт, енергетика, трудов пазар, благотворителност, проблеми на пола и малцинствата.

В рамките на събитието гост на университета ще бъде Кармен Щаделхофер, ръководител на работната група по образованието към Дунавския граждански форум. С ректорското ръководство тя ще обсъди предстоящото разкриване на „Център за обучение на хора от третата възраст“, както и участието на Русенския университет в основаването на Асоциацията „Дунавска мрежа за Европа“, планирано за месец декември тази година в гр. Улм, Германия.

Щаделхофер е председател на националната мрежа ViLE и института ILEU към Университета на Улм, Германия. Тя е и вицепрезидент на Световната асоциация на университетите за третата възраст (AIUTA). По време на визитата си Русе тя ще се срещне с възрастни хора от Община Иваново, за да се запознае с проблемите и ежедневието им и ще премине по един от т.нар. „персонални градски маршрути“, създадени по проекта „Моите градски пътеки“, който в момента се реализира от екип на Русенския университет и Съюза на пенсионерите 2004-Русе.

В проектната дейност на Дунавската мрежа Русенският университет и Съюзът на пенсионерите 2004 са активни участници от 2010 г. Вече са реализирани шест проекта по проблемите на младите и възрастните хора, финансирани по програмите „Грундвиг“ и „Европа за гражданите“. В тях са били привлечени редица образователни, пенсионерски, младежки и други неправителствени организации. Партньорите от Русе ще обсъдят с Щаделхофер подготовката на нов проект, наречен „Желаният Дунав“. Координатори от българска страна на проектите са проф. Николай Михайлов, бивш зам.-ректор на Русенския университет, и инж. Йордан Казаков, председател на Съюза на пенсионерите 2004-Русе.