Сливналия покори вр. Елбрус, атакува и вр. Ленин
Сливналия покори вр. Елбрус, атакува и вр. Ленин / Личен Архив

След като покори връх Ухуру в Африка, за малко повече от половин година сливналията Атанас Скатов качи още два хилядника - Елбрус в Русия и Ленин /Независимост/ в планинската система Памир.

Към Елбрус Наско се отправя с група от Сърбия, като пътува с автобус през Турция,  Грузия и Русия. „Загубих много време в път и навярно това е една от грешките ми” – казва два месеца след експедицията Скатов. Преди Елбрус групата изкачва връх Чегет /3400 метра/ в Кавказ, а на 6 юли сливналията стъпва на Западен Елбрус /5642 метра/. След връщането в Истанбул Атанас Скатов поема сам към столицата на Киргизстан Бишкек, а след това за град Ош - най-близкото летище за придвижване към базовия лагер на връх Ленин /7134 метра/.

На 20-ия ден от своята експедиция Наско е вече в Базов лагер 1 под връх Ленин. На 26 юли, в 3.10 ч. сливенският аматьор алпинист атакува върха. Придружава го словенски колега, който малко по-късно се отказва и Наско остава сам. В 12.20 часа вече е преминал „Ножа” и достига 6900 метра при пълно изтощение.  „Много ми беше трудно да взема това решение - да прекратя прехода към върха. В главата ми минаваха всякакви мисли и чувства. Борих се около 10 минути с това дали да продължа, или да се върна. Но все пак да се върна назад и да не рискувам надделя. Не знам дали, ако имаше някой с мен, щях да продължа. Сам да вървиш е много хубаво и приятно. Обаче, сам да вървиш на тази височина и в моето изключително дискомфортно състояние, е нещо съвсем друго. В 12:30 се врътнах назад и закрачих с големи крачки надолу” – разказва сливналията.

6900 метра е най-голямата височина, до която Атанас Скатов е достигал. Но не и последната. До края на годината той планира да се отправи отново към върховете, но тъй като засега проучва възможностите, предпочита да не казва накъде ще поеме този път. „Това е като някакво страхотно привличане. Да си горе е неописуемо, чувствата, които изпитваш са много истински” – казва той. Наско е написал пътепис за едномесечната си експедиция по два от хилядниците на планетата.

Освен собствените си преживявания, там има и полезна информация за всеки, решил да се занимава с опасния, но и красив спорт.