Санкционират фирми заради забавени ремонти
Санкционират фирми заради забавени ремонти / DarikNews.bg

Фирмите, които правят ремонтите на V Основно училище „Митьо Станев" и на СОУ „Максим Горки" ще бъдат санкционирани за неспазване на сроковете за реновиране на сградите. Това обяви пред Дарик кметът Живко Тодоров.

„Ще ги санкционираме в рамките на договора, който имаме с тях. Или пък ще ги помолим да направят още нещо за училищата, за да има ефект. Но реално работата по тези два обекта бе доста.

Самата програма „Козлодуй" се забави много. Отдавна трябваше да стартират процедурите и всичко необходимо по нея, което да позволи ремонтът да се прави през лятото и да завърши в разумен срок.

Координатор по тази програма обаче е Европейската банка за възстановяване и развитие и няма как ние да определим правилата. Срокът, който ние бяхме поставили на изпълнителите бе 10 септември, за да може учебният процес да започне нормално.

За толкова големи обекти обаче този срок си беше нереалистичен. Смятам, че фирмите работиха максимално усърдно, за да приключат навреме. Дадохме им още няколко дни да приключат, хубавото е, че въпреки че не се случи това не застрашава учебния процес", обясни Живко Тодоров.

Реновирането на двете училища, както и на две детски градини - „Светулка" и „Мир" е по проект „Енергийна ефективност в обществени сгради в Стара Загора". От дейностите по проекта ще се възползват над 2200 старозагорски деца и ученици.

Общата стойност на проекта е 1 360 000 евро. Общината получава финансиране от ЕБВР в размер на 50% от разходите за енергийна ефективност в одобрените сгради и 100% от разходите за консултантски услуги. Споразумението с Европейската банка за възстановяване и развитие по мярка 2 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради" на Международен Фонд „Козлодуй" бе подписано преди една година.