Словения би Сърбия, класира се за Световното по баскетбол
Словения би Сърбия, класира се за Световното по баскетбол / Gong.bg, Мария Мицова

Домакинът на Европейското първенство по баскетбол за мъже Словения се класира за Световния шампионат, който ще се проведе през следващата година. Словенците победиха Сърбия с 92:74 точки в борбата за разпределение на местата от 5-о до 8-о на Евробаскет и с класирането си сред първите шест, взимат виза за Световното. За Сърбия пък остава да се надява на успех в мача за 7/8-о място и така също би си осигурила място на шампионата на планетата по баскетбол, на който домакин ще е Испания.

Словенците трябваше да играят по-малко от 24 часа след загубата си на четвъртфиналите от Франция, но въпреки разочарованието се събраха и заслужено спечелиха срещу сърбите. Подкрепяни от собствените си фенове, домакините дръпнаха още след първата част с 30:16, а на почивката вече водеха с 53:35 точки. През второто полувреме словенците задържаха удобра разлика и не оставиха съмнение кой ще е крайният победител.

Най-резултатен за Словения бе Зоран Драгич с 23 точки и 9 борби, а за Сърбия с 16 точки и 4 борби завърши Ненад Кръстич.

И двата тима ще трябва да почакат изиграването на вторите два четвъртфинала: Хърватия- Украйна и Литва- Италия, за да разберат съперниците си за следващите си срещи за местата, съотвентно 5/6-о и 7/8-о.