Асад: Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическото оръжие
Асад: Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическото оръжие / БГНЕС

Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическото си оръжие, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за американската телевизия "Фокс нюз", предаде ИТАР-ТАСС.

В интервюто, заснето в Дамаск във вторник, Асад казва, че страната му разполага с химически оръжия и този арсенал ще бъде унищожен. Това обаче е сложна от техническа гледна точка операция, която ще струва скъпо - може би около един милиард долара - и ще отнеме поне година, подчерта сирийският президент, цитиран от БТА.

Сирия е съгласна да предаде химическото си оръжие на всяка страна, готова да го приеме, заяви той. Асад отново настоя, че не правителствените сили, а бунтовниците са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21 август. Сирийските власти разполагат с доказателства за използването на газ зарин от терористични групировки.

Сирия не е в състояние на гражданска война, а е атакувана от Ал Кайда, подчерта Асад. Можем да преговаряме с политическата опозиция, но не и с терористи, допълни той. В Сирия се води война, нов тип война, с десетки хиляди джихадисти от повече от 80 националности, като 80 процента, а според някои и 90 - нямаме точни данни - оттези терористи са членове на Ал Кайда и клоновете й, заяви сирийският президент.

Асад Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическото оръжие
netinfo

Според Асад бойците в Сирия са поддържани основно с финансови средства на частни лица в ислямския свят, а не от отделни държави. Противниците на режима в Сирия биват подкрепяни от САЩ, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия, каза той. Асад призова американците да правят разлика между привържениците на демокрацията в Сирия от терористите. Вслушайте се в здравия разум на народа си, обърна се той към американския президент Барак Обама. Дали да бъда президент или не може да реши само сирийският народ, заяви Асад.

Същевременно Турция затвори границата си със Сирия, след като бойци от Ал Кайда завзеха северносирийския град Азаз, на 35 км от град Алепо. Според телевизия "Ал Маядин" около 300 членове на терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Левант" са атакували бригада от антиправителствената Свободна сирийска армия и я изтласкали от пограничния град. При сблъсъците са били убити шестима бойци, а 25-ма са били ранени. В неизвестност са 70 бунтовници.

Междувременно заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов заяви, че Русия ще предаде на ООН доказателства, че опозицията е използвала химически оръжия в Сирия. Възможно е това да стане още днес, каза в интервю за ИТАР-ТАСС Богданов. Дипломатът заяви още, че Дамаск подготвя информацията за химическите си оръжия, която трябва да предаде на Организацията за забрана на химическите оръжия. Богданов добави, че е трудно да се посочат конкретни цифри за запасите от химически оръжия на Дамаск.