Режимът на Асад криел химически оръжия в Ливан и Ирак
Режимът на Асад криел химически оръжия в Ливан и Ирак / снимки: Gulliver/Getty Images

Победа за Сирия, постигната благодарение на руските приятели. Така сирийската власт определи споразумението за унищожаване на сирийските химически оръжия, договорено в Женева между Русия и САЩ.

Държавният министър за националното примирие - Али Хайдар посочи, че с това споразумение ще бъде избегната войната срещу Сирия. Опозицията обаче продължава да е силно скептична към широкопрокламираната женевска спогодба.

Междувременно Китай и Германия станаха поредните водещи световни сили, които изразиха задоволство от договорения план за унищожаване на сирийските химически оръжия. Одобрението от страна на международната общност и надеждата за дипломатическо решение на кризата обаче контрастира ярко с настроенията сред сирийската опозиция.

А за бунтовниците Башар Асад просто печели време заради непосредствената заплаха от чуждестранна намеса в конфликта. Ръководителят на Сирийския върховен военен съвет беше категоричен, че споразумението между Русия и Съединените щати, постигнато вчера в Женева, позволява на Асад да избяга от отговорността за използването на химическо оръжие срещу стотици цивилни. Генерал Селим Идрис посочи още, че режимът няма никакво намерение да изпълни поетите ангажименти по силата на Женевската спогодба, допълва БТА

„Знаем, че режимът е започнал да пренася химически оръжия и материали към Ливан и Ирак. По този начин инспекторите на ООН няма да намерят нищо в Сирия, но когато си тръгнат, оръжията ще бъдат върнати и Асад отново ще разполага с тях”, заяви ген. Селим Идрис, лидер на опозицията.

Опозицията поиска от международната общност и забрана за използването на балистични ракети и авиация срещу зони с цивилно население от страна на сирийската армия.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че споразумението от Женева може да е дългоочакваният шанс да политическо решение на кризата. „Тази спогодба е добра новина за всички нас. Целият Европейския съюз подкрепя инициативата и аз съм радостна, че има надежда за мирно решение”, каза Меркел.