САЩ и Русия се споразумяха за сирийските химически оръжия
САЩ и Русия се споразумяха за сирийските химически оръжия / снимки: Gulliver/Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров постигнаха споразумение за график, в който Сирия да премахне всичките си химически оръжия, и заявиха, че ще се стремят към резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би разрешила санкции (без военна акция), ако правителството на президента Башар Асад не се подчини, предаде Асошиейтед прес. Още преди двамата дипломати да оповестят резултатите от тридневните преговори в Женева, ВВС оповести информация от свои източници, че САЩ са се отказали от военна намеса в Сирия.

Конвенцията за забрана на химическите оръжия ще влезе в сила за Сирия на 14 октомври, обяви ООН - ИТАР-ТАСС.

Чуйте повече от Марта Младенова на Radio.DarikNews.bg

Споразумението по руското предложение за инвентаризация, изолиране и в крайна сметка унищожаване на сирийските химически оръжия дойде в момент, когато администрацията на американсикя президент Барак Обама предупреди, че има срок за
дипломатическото решаване на въпроса, отбелязва агенцията. Сделката, обявена от дипломатите на третия ден от интензивни преговори в Женева, включва, по думите на Кери, "споделена оценка" на запасите на Сирия от химически оръжия, и срокове и мерки за изпълнението от страна на Сирия.

Споразумението изисква международни инспектори да бъдат на място в Сирия преди ноември и да завършат първоначалната си работа до края на месеца. Те трябва да получат незабавен и безпрепятствен достъп до всички обекти, които ще инспектират. Всички запаси от химически оръжия, материали и оборудване на Сирия трябва да бъдат унищожени или изнесени до средата на 2014 г.

"Споразумяхме се за стандарт, който гласи: Проверявай и пак проверявай!", каза Кери в препълнената с журналисти зала за пресконференции на хотел "Интерконтинентал" в Женева, където беше отседнал и се водеха преговорите от четвъртък вечер, предава БТА.

САЩ и Русия се споразумяха за сирийските химически оръжия
netinfo

Сред основните пунктове на споразумението е съгласието между САЩ и Русия да работят заедно по нова, обвързваща резолюция на Съвета за сигурност, която би гарантирала проверката на споразумението за обезопасяване и унижощожаване на
запасите на Сирия от химически оръжия и да елиминира способността й да произвежда такива оръжия.

Резолюцията би позволила наказателни мерки за неподчинение (но не и военна акция), ако Съветът за сигурност ги одобри. Друг важен момент от споразумението е, че САЩ и Русия планират да дадат на Сирия една седмица, до 21 септември, да представи "всеобхватен списък, с названия, типове и количества на химическите оръжейни агенти, видове муниции, местоположение и форма на складиране, производствени и изследователски центрове за разработка на химически оръжия", отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията изтъква изявлението на Кери, че с Лавров са се споразумели за основанията, с които биха могли да поискат резолюция на Съвета за сигурност, свързана с Член седми от Устава на ООН - мярка, която може да включва и военни, и невоенни санкции. Лавров обаче, който заяви, че споразумението е базирано на "консенсус, компромис и професионализъм", даде да се разбере, че ще има ограничения за евентуална резолюция, използвааща Член 7, която Русия почти сигурно би спряла с вето, ако изрично разрешава военен удар.

Нищо не се казва за използването на сила или каквито и да било автоматични санкции, всички нарушения трябва да бъдат разгледани от Съвета за сигурност, подчерта той. Кери също заяви, че всякакви евентуални нарушения биха довели до мерки от страна на Съвета за сигурност, докато Лавров каза, че нарушенията трябва да бъдат предадени на Съвета за сигурност от надзорния орган на Конвенцията за забрана на химическите оръжия - Организацията за забрана на химическите оръжия, преди да се обсъждат санкции (освен употреба на сила). Кери заяви, че двамата с Лавров и техните екипи от експерти са постигнали споразумение за точния размер на сирийския химически арсенал, което беше ябълка на раздора преди срещата им в Женева, но по време на маратонските заседания до ранните сутрешни часове двете страни стеснили различията си.

САЩ и Русия се споразумяха за сирийските химически оръжия
netinfo

Европейският съюз приветства руско-американското споразумения за химическите оръжия в Сирия, предаде АФП. „Приветствам постигнатото споразумение между САЩ и Русия за поставяне под контрол и унищожаване на сирийските химически оръжия и програма" заяви Катрин Аштън, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Френският външен министър Лоран Фабиюс приветства като "важен напредък" информацията за постигането на принципно споразумение между САЩ и Русия на преговорите в Женева за сирийските химически оръжия, предаде Франс прес.

Фабиюс обаче отбеляза, че "Франция ще вземе предвид доклада на инспекторите на ООН за жертвите в Дамаск, който ще бъде публикуван в понеделник, за да приеме своята позиция". Според генералния секретар на ООН Бан Ки-мун докладът "ще
потвърди по безспорен начин" използването на химически оръжия близо до Дамаск в нощта на 21 срещу 22 август, но без да посочи кай е отговорен за това.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг заяви, че руско-американското споразумение за унищожаването на химическите оръжия на Сирия е "значителна стъпка напред", предаде Асошиейтед прес. Хейг добави, че "сега трябва да има пълно и бързо прилагане на споразумението, за да се гарантира предаването на сирийските химически оръжия под международен контрол". Хейг добави, че ще се срещне с държавния секретар на САЩ Джон Кери и с френския външен министър Лоран Фабиюс в Париж в понеделник, 16 септември.

САЩ и Русия се споразумяха за сирийските химически оръжия
netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства споразумението между САЩ и Русия за сирийските химически оръжия. Според него обаче то ще бъде само стъпка по пътя към слагането на край на „потресаващите страдания" на сирийците, предаде АФП.
Бан обеща подкрепата на ООН в изпълнението на споразумението, постигнато между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери.

„Генералният секретар изразява надежда, че споразумението на първо място ще предотврати бъдещо използване на химически оръжия в Сирия и на второ, ще помогне да се положи пътят за политическо решение за слагането на край на потресаващите страдания, причинявани на сирийския народ", каза говорителят на Бан, Ванина Маестрачи.

Междувременно по-рано Бан Ки-мун заяви, че се надява втората мирна конференция за Сирия да се състои през октомври, макар че призна, че все още предстои много работа, докато се стигне до такава среща, предаде АП. В интервю за телевизия Франс 24 Бан каза, че е разговарял с международния пратеник Лахдар Брахими и че целта е конференцията, наречена Женева-2, да се състои през октомври. Бан Ки-мун каза, че тепърва предстои да се доуточняват подробности около евентуалната конференция, включително дали в нея да участва Иран, който е съюзник на Сирия, и кой да представлява сирийската опозиция.

Шансовете за политическо разрешаване на кризата в Сирия нарастват "значително" след обявяването на руско-американското споразумение за химическите оръжия на Дамаск, каза германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от Франс прес.

В кратко изявление той приветства споразумението и подчерта, че "траен мир" в Сирия не може да "бъде постигнат чрез военно решение, а само чрез политическо решение". Германия изключва категорично военното си участие в евентуална намеса на Запада в Сирия.