Уолстрийт джърнъл: Сирия мести запасите си от химическо оръжие
Уолстрийт джърнъл: Сирия мести запасите си от химическо оръжие / снимка: Gulliver/Getty Images

Сирия е започнала да разпръсва химическия си арсенал на около петдесетина различни обекта с цел да усложни задачата на инспекторите, натоварени да го контролират, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Вестникът, който се позовава на анонимни американски представители, твърди, че специализираното Подразделение-450 премествало от месеци, включително през последната седмица, запасите си от химическо оръжие, надвишаващи хиляди тонове според експертите.

Преди около година започнало преместването на тези оръжия от Западна Сирия, където нормално са складирани, в двайсетина големи обекта в различни краища на страната.

Подразделение-450 също така използвало десетки по-малки обекти, общо около 50 на брой, пръснати из цялата страна. Няколко американски представители, потърсени за коментар от вестника, обаче омаловажили информацията, като признали, че наистина е имало разместване на химическите оръжия, но то не предизвикало особено безпокойство в Пентагона относно ефективността на евентуални удари, предава БТА.

Наблюдавайки основните обекти, които са по-малко от дузина, забелязахме определена активност от известно време, но не конкретно през последните дни, споделил един от тях.

Вестникът допълва, че американските и израелските разузнавателни служби все още смятат, че знаят къде се намира основната част от тези запаси от химическо оръжие. Знаем едва от шест месеца къде се локализират тези химически оръжия, призна все пак един от източниците на вестника.