Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Сирия
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Постоянните представители на петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай) се събраха в постоянното представителство на Русия в ООН в Ню Йорк, за да обсъдят ситуацията в Сирия, предаде РИА Новости.

Преди това се е състояла среща между представителите на САЩ, Франция и Великобритания.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Съвета за сигурност да предприеме действия и заяви, че извършваните в Сирия изстъпления са колективен провал на международната общност, предаде Франс прес. "Колективният ни провал да спрем изстъпленията, които се извършват в Сирия от две години и половина, сериозно ще тежи на репутацията на ООН и нейните страни членки", заяви Бан по време на дебати в Общото събрание на ООН, посветени на "отговорността да се оказва защита".

Бан изрази надежда, че "водените дискусии за контрола над химическите оръжия на Сирия ще накарат Съвета за сигурност да играе ефикасна роля при слагането на край на трагедията в Сирия". Същевременно той изтъкна "значителните усилия на международната общност за слагане край на насилието в Сирия" и даде за пример създаването на анкетна комисия на ООН и хуманитарните операции, които водят агенциите на ООН "в най-тежки условия".