Търсят се варианти за отпадане на тавана на част от пенсиите
Търсят се варианти за отпадане на тавана на част от пенсиите / Sofia Photo Agency, архив
Търсят се варианти за отпадане на тавана на част от пенсиите
66393
Търсят се варианти за отпадане на тавана на част от пенсиите
  • Търсят се варианти за отпадане на тавана на част от пенсиите

Търсят се варианти за отпадане на тавана на част от пенсиите от догодина, съобщи социалният министър Хасан Адемов. В Кодекса за социално осигуряване има записани текстове, че от 2014 г. ще отпадне таванът на новоотпуснатите текстове.

По думите на социалния министър бюджетът на НОИ трудно може да поеме отпадането на ограничението на всички пенсии, но се търси "най-справедливият вариант".

"Най-справедливият начин е таванът да отпадне за всички, само че това за следващата година струва 120 милиона. В условията, в които се намира бюджетът на държавното обществено осигуряване, трудно може да се мисли през следващата година да отпадне примерно за всички, които имат ограничения на размера на максималната пенсия. Що се отнася до търсене на справедливо решение по този въпрос - очевидно е, че справедливо решение няма. Важното е да намерим по-малко несправедливото решение и към това се стремим", коментира социалният министър.

Хасан Адемов обясни още: "Има действащ текст за социално осигуряване, който казва, че от 1 януари 2014 таванът за новоотпуснатите пенсии пада. Към този момент няма окончателно решение по този въпрос. В момента, в който стигнем до това решение заедно със социалните партньори, ще бъдете информирани. Това е само единият от елементите на осигурителната система и няма как сега да дадем окончателен отговор на този въпрос, без да го съпоставим с всички останали компоненти".

Със свое решение кабинетът прие промени в националната програма по заетостта, с които около 300 младежи до 29-годишна възраст ще могат да започнат работа до края на годината. За целта са осигурени 104 000 лева, като те са спестени чрез преразпределение на националния план.