Обама поиска Конгресът да забави гласуването за удар срещу Сирия
Обама поиска Конгресът да забави гласуването за удар срещу Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса да забави гласуванията за разрешаване на военен удар срещу Сирия, за да даде време на Русия да убеди Дамаск да предаде всичките си химически оръжия, казаха сенатори, цитирани от
Ройтерс и БТА.

"Това, което иска Обама, е да провери сериозността на сирийците и готовността на руснаците да премахнат тези химически оръжия от Сирия. Той иска време, за да провери това", заяви пред репортери председателят на комисията по въоръжените сили на Сената Карл Левин.

Сенаторът направи изявлението след среща в Конгреса, на която присъства Обама. Вчера Сенатът започна обсъждания по предложената от президента резолюцията за американски военни удари срещу Сирия.

Междувременно сирийският външен министър Уалид Муалем заяви в Москва, че Сирия е готова да се присъедини към международната Конвенция за забрана на химическите оръжия. Сирия е една от само пет държави, които не са подписали
конвенцията от 1997 г.

Муалем каза, че ако се присъедини към документа, Сирия възнамерява да спазва стриктно произтичащите от това задължения, включително да предостави информация за химическите си оръжия. Готови сме да обявим къде се намират химическите ни оръжия и да спрем незабавно производството им, както и да покажем инсталациите на представители на Русия и други страни от ООН, каза Муалем, чието изявление беше разспространено от руската агенция Интерфакс.

Москва предложи днес на Сирия да предаде химическия си арсенал под международен контрол с оглед да бъде унищожен. Дамаск прие предложението.