Хюман райтс уоч: Режимът на Асад вероятно е отговорен за химическата атака
Хюман райтс уоч: Режимът на Асад вероятно е отговорен за химическата атака / Gulliver/Getty Images

Доказателствата показват категорично, че сирийските правителствени сили са отговорни за атаката с отровен газ, убила над 1400 души, съобщи правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Ройтерс.

Базираната в САЩ организация заяви в разпространен в Ню Йорк доклад, че е направила заключението си след анализ на разкази на очевидци, информация за вероятния източник на нападението, останки от използваните оръжия и медицински досиета на жертвите.

Доказателствата, отнасящи се до типа ракети и установки, използвани при тези атаки, категорично показват, че това са оръжейни системи, за които се знае и е документирано, че са притежавани и използвани само от въоръжените сили на сирийското правителство, обявиха от правозащитната организация.

"Хюман райтс уоч и оръжейни експерти, наблюдаващи употребата на оръжие в Сирия, не се документирали сирийските опозиционни сили да притежават 140 и 330-милиметрови ракети, които са използвани в атаката, или пък съответните им установки".

"Хюман райтс уоч" съобщи също, че разследвала и твърденията, че химическите атаки са дело на опозиционните сили, отбелязва БТА. "Хюман райтс уоч" разследва алтернативните твърдения, че самите опозиционни сили са отговорни за нападенията от 21 август и констатира, че подобни твърдения не са правдоподобни и са несъвместими с намерените на мястото доказателства".