Сенатът на САЩ отлага ключовото гласуване за Сирия
Сенатът на САЩ отлага ключовото гласуване за Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Американският сенат отлага ключовото гласуване, което трябва да даде зелена светлина на удар по Сирия, за да може президентът Барак Обама публично да изложи аргументите си по въпроса. Гласуването беше насрочено за сряда.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Хари Рийд внезапно се отказа от плановете за насрочване за сряда на гласуване по проекторезолюция, която разрешава военни удари срещу Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Не смятам, че е необходим бърз вот", обяви Рийд няколко часа след като съобщи, че гласуването е предвидено за сряда. "Трябва да направим така, че президентът да има възможността
да разтоваря с всичките 100 сенатори и да се обърне към 300-та милиона американци преди да гласуваме", каза Рийд.

Сътрудници на Рийд заявиха, че ситуацията е променлива, особено след опита на Русия да помогне за избягване на американски военни удари. Те добавиха, че все още е вероятно гласуването в Сената да се състои по-късно тази седмица.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви, че руското предложение да се постави сирийският химически арсенал под международен контрол е "потенциално положително" развитие в конфликта и обеща да го проучи сериозно, предадоха световните агенции.

В интервю за Си Ен Ен Обама обаче предупреди, че трябва да се внимава за всякакъв опит за отклоняване на вниманието от страна на режима на Башар Асад и заяви, че промяната е резултат от американските заплахи за удари срещу Сирия за наказание на Дамаск, че е използвал химически оръжия. "Това е потенциално положително развитие, макар и да трябва да имаме едно наум за него. Трябва да кажа, че беше малко вероятно да се стигне дотук без сериозна военна заплаха за решаване на въпроса с употребата на химически оръжия в Сирия", заяви Обама в интервюто. То е едно от шестте, които президентът на САЩ даде за различни американски телевизии, за да защити политиката си по сирийския въпрос, предава БТА.

"Ще приемем това предложение сериозно", обеща Обама, който на 31 август обяви, че е взел решение за военна операция срещу режима на Башар Асад, но поиска разрешение от Конгреса, където резултатът от гласуването е неясен поради отрицателната позиция на конгресмени от двете партии.

В интервю за Ен Би Си Обама призна, че не е сигурен дали ще получи подкрепата на Конгреса за военна операция. На въпрос дали е уверен в положителен вот за военни удари срещу Сирия, Обама отвърна: "Не бих казал, че съм уверен. Вярвам в това, че конгресмените ще приемат въпроса много сериозно и ще го проучат внимателно."

Обама заяви за Пи Би Ес, че е обсъждал потенциално дипломатическо решение за Сирия с руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург миналата седмица. "Водих такива разговори. Те са продължение на разговори, които водя от известно време с президента Путин", включително за обезопасяването на сирийските химически оръжия, посочи Обама.

Обама заяви, че още не е решил дали ако Конгресът гласува против военна операция той все пак няма да даде заповед за нея. Президентът на САЩ заяви, че ако се намери приемлива реализация на руското предложение за обезопасяването на сирийския химически арсенал, той е готов да направи пауза в плановете за нанасяне на военни удари по Сирия.

Обама предупреди, че засега все още не е ясно дали ще може да се постигне "проверим и изпълним механизъм" за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, но подчерта, че дипломатическото решение за него е "несравнимо повече за предпочитане".

На въпрос за продължителността на подобна пауза - дни, седмици или повече - Обама на даде конкретен отговор. Обама по-рано е заявявал, че във военно отношение нанасянето на удари по Сирия няма спешен характер, отбелязва ИТАР-ТАСС. На въпрос за евентуални заплахи за САЩ от страна на Сирия и съюзниците й Обама заяви, че Башар Асад няма средствата да застраши сериозно САЩ. Той не изключи възможността от "асиметрични удари" от страна на Иран и движението Хизбула. "Но с такива заплахи ние се сблъскваме по цял свят", отбеляза Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че военно решение на кризата в Сирия не съществува. Кризата може да бъде уредена "само с политически методи", заяви Камерън. "Великобритания ще продължи да полага усилия за изработването на мирно политическо решение на кризата в Сирия", каза Камерън. По думите на Камерън Лондон и занапред ще продължи да оказва политическа подкрепа на "умерената сирийска опозиция".

Евентуална военна интервенция в Сирия ще предизвика повече жертви и ще направи още по-трудно намирането на политическо решение на кризата, смята Карла дел Понте, член на разследващата комисия на ООН относно нарушенията на правата на човека в Сирия. "Това показва опитът ми от Балканите», посочва Дел Понте. "В Сирия има дълъг списък от невъобразими престъпления и всеки ден той се удължава още повече", заявява Дел Понте, като подчертава, че престъпления извършват и от двата лагера. "В Сирия няма добри и лоши. Всички са лоши. Не съм виждала такива мъчения дори по време на конфликта на Балканите", посочва бившия прокурор он Международния наказателен съд.