Очаквайте всичко в случай на удари, предупреди Башар Асад
Очаквайте всичко в случай на удари, предупреди Башар Асад / БГНЕС

В случай на удари срещу Сирия, очаквайте всичко от нас, предупреди сирийският президент Башар Асад в телевизионно интервю, цитирано от световните агенции. Кратки извадки от интервюто се появиха по телевизия Си Би Ес още вчера. Днес медията излъчи по-пространни откъси.

Цялото интервю, взето в Дамаск, ще бъде излъчено по-късно с в програмата на американския журналист Чарлз Роуз по телевизия Пи Би Ес, посочва БТА.

"Трябва да очаквате всичко в случай на атака. Сирийското правителство не е единственият играч в региона. Има различни партии, различни фракции, различни идеологии", посочи Асад. Той не изключи варианта за използване на химически оръжия, ако "бунтовниците или терористите от региона, или каквато и да е друга групировка притежават също химическо оръжие". "Не съм гадател, не знам какво би се случило тогава", добави Асад.

Сирийският президент призова американските парламентаристи, които в скоро време ще се произнесат по резолюция, разрешаваща използването на сила в Сирия, да поискат от администрацията си доказателства за химическото нападение на 21 август. "Бъдете прозрачни", призова Асад администрацията на Обама и добави, че целият свят е разочарован от нея.

"Тази администрация не разполага и с най-малкото доказателство за подобно нападение", каза Асад. Той изрази надежда, че в крайна сметка администрацията на Обама ще се окаже различна от тази на предишния президент Джордж Буш-младши. "По този случай Джон Кери не представи никакви доказателства", заяви Асад и направи паралел между представените улики от бившия държавен секретар Колин Пауъл относно наличието на оръжия за масово поразяване в Ирак преди началото на войната там през 2003 година.

"В района, когато някой каже, че правителство е използвало химически оръжия, ние разполагаме само с видеозаписи, снимки и твърдения", каза Асад. Той посочи, че никой от неговото правителство не е бил на мястото на предполагаемото нападение и затова не може да твърди за нещо, на което не е присъствал. "Правителството ни твърди нещо, само когато разполага с доказателства", каза Асад. Той добави, че руснаците са представили напълно различни доказателства, според които ракети са били изстреляни на 21 август от зоните, контролирани от бунтовниците.

"Конгресът на САЩ ще гласува след няколко дни и аз вярвам, че той е избран от народа, за да го представлява. Избраниците следователно трябва да си зададат въпроса: "Какво са донесли войните на Америка?" Нищо, това е отговорът. Никаква политическа печалба, никаква икономическа печалба, никаква добра репутация. Това е война, която върви срещу интересите на Америка. Защо? Защото това е война, която ще завърши с подкрепа за Ал Кайда и за хората, които убиха американците на 11 септември 2001 година", каза Асад.

Той увери, че Сирия е против всякакво оръжие за масово поразяване, било то химическо или ядрено, допълва Ройтерс. Асад подчерта още, че сирийският отговор на евентуално нападение срещу Сирия ще бъде под различни форми - пряк и непряк. В допълнение на прекия отговор непрекият ще се изразява в нестабилност и разпространение на тероризма в целия регион, което ще повлияе на Запада директно, уточни Асад.