Решението на конфликта в Сирия е политическо, а не военно
Решението на конфликта в Сирия е политическо, а не военно / БГНЕС

Уреждането на конфликта в Сирия е политическо, а не военно, заяви американският държавен секретар Джон Кери след среща с британския си колега Уилям Хейг в Лондон, предаде Франс прес.

"САЩ, президентът Барак Обама, аз лично и други сме съгласни, че краят на конфликта в Сирия изисква политическо решение. Няма военно решение. Ние не си правим никакви илюзии по този въпрос", подчерта Кери. Той посочи, че сирийският президент Башар Асад може да предотврати военните удари по Сирия, ако се съгласи в рамките на следващата седмица да предаде контрола върху всичките си химически оръжия на международната общност, отбелязва БТА.

Кери обаче призна, че не очаква Асад да направи подобно нещо, допълвайки, че контролът върху химическите оръжия в Сирия е в ръцете само на трима души - Башар Асад, брат му Махер и неназован генерал.

"При всякакви обстоятелства режимът на Асад издава заповеди за химическото оръжие и ние прехванахме подобни инструкции между високопоставени членове на режима", каза Кери. Той предупреди, че ако не се действа в Сирия, рискът е по-голям от риска от военни действия.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че цяла Великобритания оказва дипломатическа подкрепа на САЩ за плана им за военни действия срещу Сирия. Хейг обаче посочи, че британското правителство ще уважи отказа на британския парламент да подкрепи военна интервенция срещу Дамаск.

Решението на конфликта в Сирия е политическо а не военно
netinfo