Обама търси подкрепа от Конгреса за военен удар срещу Сирия
Обама търси подкрепа от Конгреса за военен удар срещу Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама започва тази седмица усилено настъпление към целта на спечели подкрепа от Конгреса за ограничен ракетен удар срещу Сирия, но дори някои от най-големите поддръжници сред конгресмените на идеята за военни действия са песимистични за изгледите за успех на Белия дом, пише вестник "Вашингтон пост", цитиранн от БТА.

Обама планира да се срещне със сенатори, да защити пред американците идеята за атака срещу Сирия в телевизионни интервюта и да направи обръщение към нацията, в което да настоява, че ако сирийският президент Башар Асад не бъде наказан за предполагаемото използване на химически оръжия, това би окуражило режима в Дамаск и неговите съюзници Хизбула и Иран.

Обама е изправен пред най-рисковия момент от своето президентство, а през последните дни задачата му започва да изглежда още по-трудно постижима, отбелязва британският вестник "Индипендънт". Конгресмените се завръщат днес във Вашингтон, след като до голяма степен бяха подложени на обсада от своите избиратели да гласуват против предложението на президента за атака срещу Сирия. Получаването на подкрепа от Сената изглежда трудно; изгледите за одобрение в Камарата на представителите са може би още по-малки, при положение че над 200 членове вече показват, че не са съгласни с идеята, изтъква изданието.

Това, което ще се случи в Конгреса в следващите дни, може да определи дали ще бъде нанесен ракетен удар срещу Сирия и да оформи наследството на Обама, чийто авторитет - както в САЩ, така и в чужбина, е поставен на карта. На теория президентът може да пренебрегне евентуално гласуване в Конгреса против предложението му за нападение срещу Сирия и въпреки всичко да разпореди военни действия, но това почти със сигурност би накарало консерватори и членове на движението "Чаено парти" сред републиканците да предприемат опити за импийчмънт, коментира вестникът.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се зае с усилена дейност като част от стремежа на правителството да спечели подкрепа от Конгреса за военни действия срещу Сирия, а в същото време Башар Асад отправи предупреждение за ответен удар в случай на американска атака, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Сирийският президент влезе в пряка битка с Обама за спечелване на сърцата и умовете на американците, след като в интервю за телевизия Си Би Ес отрече да е използвал химически оръжия срещу своя народ. Изявлението му идва в момент, когато за американския президент започва решаваща седмица в стремежа му да спечели одобрението на Конгреса на фона на нарастващата съпротива към идеята за военни действия срещу Сирия. Кери заяви във Франция, където пристигна като част от европейска обиколка за събиране на подкрепа от Европейския съюз и арабските страни, че прогнозите за силна съпротива в Конгреса са "преждевременни и не особено точни", тъй като според него повечето конгресмени още на са решили как да гласуват. По думите му новите видеоматериали, публикувани от американското правителство, съдържащи доказателства, че силите на Асад са извършили химическа атака край Дамаск, имат за цел да помогнат за убеждаването на тези, които още на са решили дали да подкрепят идеята за удар срещу Сирия. Той отново защити тезата, че използването на химически оръжия не може да остане ненаказано, отбелязва изданието.

Срещата на Кери с арабски министри, включително на Саудитска Арабия, Египет, Катар и Обединените арабски емирства, се състоя след разговори в Литва с европейските външни министри, които обвиниха Асад за химическата атака, но отказаха да подкрепят военни действия, имайки предвид отрицателното отношение на голяма част от обществеността към евентуално нападение срещу Сирия, пише британският в. "Гардиън".

Германският канцлер Ангела Меркел оглави призивите за предпазливост по въпроса за Сирия, а на форума на Г-20 миналата седмица в Русия само 12 от държавите от групата подкрепиха позицията на САЩ за военен удар, изтъква изданието.

Междувременно турският премиер Реджеп Тайип Ердоган направи важни изявления за евентуална международна военна намеса в Сирия и участието на Турция в нея веднага след последните си посещения в Русия и в Аржентина, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. Ердоган уточни, че позицията на Анкара по сирийската криза не е изяснена, защото все още не е известно какво точно ще предприеме в Сирия международната общност. Според него развитието на конкретните условия ще покаже дали ще се премине към използване на различна сила или Турция ще се ограничи само с оказване на логистична подкрепа. Освен това Ердоган призова „Русия да не се държи изолирана от този процес и да се отделя нужната чувствителност за продължаване на връзките с нея", посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

От своя страна правителството на Япония ще обсъди отношението си към евентуален военен удар срещу Сирия, след като премиерът Шиндзо Абе се върне в страната от Буенос Айрес, където бе представена кандидатурата на Токио за домакин на летните олимпийски игри през 2020 година. Това заяви пред медиите японският министър на отбраната Ицунори Онодера, цитиран от ИТАР-ТАСС. Онодера отказа да потвърди или опровергае съобщенията, че САЩ са представили на Токио допълнителни данни, доказващи използването на химически оръжия от правителствените войски в Сирия.