И Горна Оряховица почете Съединението
И Горна Оряховица почете Съединението / снимка: Община Горна Оряховица

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 128-та годишнина от Съединението на България. Националното знаме пред сградата на Общината бе издигнато от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета инж. Добромир Добрев.

„Не бива да забравяме и горнооряховската следа в това велико дело. Защото в навечерието на Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват в светия си дълг под знамето, развято за пръв път от горнооряховските въстаници през бунтовната 1876 г., каза в празничното си слово инж. Добромир Добрев. „С акта на Съединението на двете български държави - Княжество България и Източна Румелия, народът поема в ръцете си съдбините на Отечеството. От тогава насетне, в своя дълъг и труден самостоятелен път, България научава много политически уроци, но този, който не бива да забравя, е, че държавниците през онова време са били на висотата на своя народ.", подчерта градоначалникът. „Най-добрият начин да почетем Съединението на България е да положим повече усилия в името на това да сме единни пред изпитанията на нашето време. Нека го направим в името на един по-добър, по-достоен живот за нас и нашите деца", завърши инж. Добрев.

На церемонията присъстваха общински съветници, ръководството на Община Горна Оряховица, представители на общинска администрация, на политически партии, обществени и неправителствени организации, граждани. Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от името на народния представител Мирослав Петков, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани. След тържествената част празникът продължи с концертна програма на състави при НЧ „Напредък-1869".