Средно по един пожар на ден гасили огнеборците от Разград
Средно по един пожар на ден гасили огнеборците от Разград / Радка Минчева, архив

Средно по един пожар на ден са гасили огнеборците от Разградско от началото на годината до края на август. В този период от 243 дни са възникнали 252 пожара, от тях с материални щети са 80, а без загуби – 172. От началото на годината и трима души, пострадали при пожари.

Общо произшествията, на които са се отзовали служителите на ОУ“Пожарна безопасност и защина на населението“ са 345, освен пожарите в томи число влизат: 29 аварийно спасителни дейности, оказана техническа помощ на пострадали – 64 случая и лъжливи повиквания – 16 бр. Седем човека са пострадали при  при аварии и катастрофи.

Най-много са произшествията в сектор жилищно-комунално стопанство - 46 и в транспортния сектор - 23. Най-често - 26 пъти, огънят е бил предизвикан от късо съединение, а от небрежност при боравене с открит огън – 9 пъти.

Общо 1395 са извършените през този период комплексни (19), контролни (328) и тематични (1048) проверки – обобщават от пресслужбата на ОДМВР-Разград. При тях са съставени 48 акта за административни нарушения и са наложени 23 принудителни административни мерки – спиране от експлоатация на обекти, машини и съоръжения. Издадените становища за строежи за периода са 19 броя. Органите на ОУПБЗН – Разград са взели участие в 14 броя държавни приемателни комисии.

ОУПБЗН – Разград приканва за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност, с оглед наближаващия отоплителен есенно-зимен сезон. От пожарната напомнят още, че при необходимост, телефонът за спешни случаи е 112.