Настаняват в хотели идващите от Сирия бежанци
Настаняват в хотели идващите от Сирия бежанци / снимка: Gulliver/Getty Images
Настаняват в хотели идващите от Сирия бежанци
66276
Настаняват в хотели идващите от Сирия бежанци
  • Настаняват в хотели идващите от Сирия бежанци

Част от сирийските бежанци в България ще бъдат настанени в хотели.

Това заяви пред Дарик председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

С постановление на Министерски съвет са отпуснати 565 000 лева, които се дават на МВР, респективно - на агенцията.

С тези пари ще се осигури т.нар. алтернативно жилищно настаняване. До края на годината в нискоразрядни хотели на държавни бази ще бъдат настанени 500 бежанци от центъра в София.

Става въпрос за три хотела. На мястото на изведените бежанци ще се преместят хора от другите центрове и по този начин ще се освободи място в един от най-препълнените центрове в страната, този в село Пъстрогор, който е и най-близко до границата.

Днес там на посещение бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той посети и тактическите щабове в Хасково и Елхово. На брифинг в хасковската полиция вицепремиерът съобщи, че в момента капацитетът на всички места за настаняване в България е превишен с над 380 бройки.

До десет дни обаче ще е ясно кои ще са новите помещения в региона и в страната, където ще бъдат настанявани бежанци.

Предприемат се действия по съкращаване сроковете на процедурите по издаване на статут на бежанец, като целта е срокът от близо година да падне до три месеца.

„Изготвят се критерии по които бежанците ще се разпределят на различни групи, съобразно риска", съобщи още Йовчев.

Няма да има разграничаване по социален или дискриминационен принцип. Вицепремиерът уточни, че например по-малко рискови са семействата.

„Групите, които счетем за рискови от гледна точка на националната сигурност, ще бъдат с по-ограничена форма на придвижване и към тях ще има по-засилен контрол от страна на държавата", уточни Йовчев.

На въпрос дали има информация в досегашния поток от бежанци да е имало представители на терористични организации или на неприятелски разузнавателни служби, министърът отговори, че конкретни данни за непосредствени рискове няма, но не можем да не признаем, че при този ускорен поток и при тази ситуация в Близкия изток такива рискове съществуват.
Вицепремиерът каза още, че ще бъде създадена организация, която да позволи продължителното пребиваване на бежанците да не създава проблеми за градовете и за местното население, но това не означава че ще бъде ограничен режима на пребиваване в съответния център.

Йовчев каза още, че проблемът не е в охраната на българската граница, а в нестихващия постоянен поток от бежанци. Вземат се мерки и по отношение на рисковете от епидемии. В дома в Пъстрогор вече е командирован екип от ВМА, който ще прегледа всички 460 бежанци там.

Ще има медицински лица, които ще преглеждат всеки новодошъл бежанец в България. Държавните служители, които работят с бежанците, ще бъдат имунизирани, а Министерството на здравеопазването разработва списък с ваксини и медикаменти, необходими за бежанците.