2290 лични карти подлежат на подмяна до края на годината
2290 лични карти подлежат на подмяна до края на годината / Sofia Photo Agency, архив

2290 лични карти на жители от Великотърновска област трябва да бъдат подменени до края на 2013 г., съобщават от Областната дирекция на МВР. По информация на полицията от началото на годината до момента в региона са издадени 10 104 лични карти, 5228 свидетелства за управление на МПС и 7081 международни паспорта.

От МВР напомнят, че всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта. Документите за издаване на лична карта на непълнолетни лица се подават лично и в присъствието на родител, настойник или попечител, който получава готовия документ. При изтичане срока на валидност, изгубване, кражба, повреждане или унищожаване, личната карта трябва да бъде подменена в срок до 30 дни. Същото важи и когато е настъпила промяна на имената, единния граждански номер, гражданството, както и при съществени и трайни изменения на образа. В такива случаи трябва да се подменят всички лични документи, които гражданинът притежава. Изгубването или кражбата на такива документи трябва да се декларира в най-близкото звено на МВР или в дипломатическите мисии в чужбина в тридневен срок.

В случай, че тези срокове не бъдат спазени, гражданите подлежат на глоба в размер от 20 до 150 лева. От 30 до 200 лева е санкцията за унищожаване или повреждане на личен документ. По данни на ОД на МВР до края на месец август 584 жители на областта не са си подменили в срок личните карти и ще бъдат глобени.